Öğrenciler zorlanacak

Güncelleme Tarihi:

Öğrenciler zorlanacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2022 14:06

Yeni öğretim dönemi ile birlikte kira fiyatlarında bir miktar daha yükseliş beklediklerini söyleyen Ankara Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam, “Öğrenciler bu süreçte konut bulmada zorluk yaşayabilir” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam, diğer kentlerde olduğu gibi Ankara’da da ev sahibi ve kiracılar arasında anlaşmazlıkların başladığını belirtti. Akçam, kiracıların yüksek fiyatla da olsa ev tuttuklarını ancak birkaç ay kirasını ödedikten sonra ödeme yapamamaya başladığını ifade ederek, “Bu durumun önümüzdeki 5-6 ay içerisinde daha da artacağını düşünüyoruz” dedi. 1 Temmuz 2023’e kadar kiralara yüzde 25’in üzerinde artış yapılamayacağına dair düzenlemenin sahaya yansımasını değerlendiren Akçam, “Bu süreç 1 Temmuz 2023’e kadar devam edecek. Şu an için bu düzenlemenin sahada uygulanma oranı yüzde 40. Yani aslında bu düzenleme büyük bir değişikliğe neden olmadı” diye konuştu.

ÇANKAYA İLK SIRADA

Ankara’da en çok kira artışının Çankaya’da yaşandığını dile getiren Akçam, “Semtlerdeki kiralar da ilçelerdeki artış oranında yükseldi. Yüzde 200’e varan kira artışları mevcut. Örneğin 3 bin liralık bir konut, şu an 7-8 binden kiralanıyor” ifadelerini kullandı. Konut fiyatlarındaki artışın, ev sahiplerini kira gelirlerinde beklentiye soktuğunu söyleyen Akçam, “Konuta yatırım yapan kişi, haliyle konut fiyatlarının artmasıyla bir beklentiye giriyor ve kira bedellerini arttırma yoluna gidiyor. Kira bedellerindeki artış ise kiracılar için ödeme zorluğunu meydana getiriyor. Aslında hem ev sahibi hem de kiracı, konut maliyetlerindeki artış nedeniyle mağdur durumda. Yapılması gereken konut maliyetlerinin düşürülmesi” dedi.

Haberin Devamı

Öğrenciler zorlanacak

ÜNİVERSİTE BÖLGELERİ İÇİN ARTIŞ BEKLENİYOR

Ankara’nın aynı zamanda bir öğrenci kenti olduğunu ifade eden Hakan Akçam, eylül ayında okulların açılmasıyla birlikte kiralarda bir miktar daha artış beklediklerini söyledi. Akçam, başkentte üniversitelerin yoğun olduğu bölgelerde kira artışlarının yaşanacağını belirterek, “Öğrencilerin bu süreçte konut bulmada zorluk yaşayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurt konusuna ağırlık vererek, yurt sayısını artırması lazım” dedi. Akçam, yıl sonuna doğru ise kira oranlarında yüzde 10-15’lik bir gerileme olacağını öngördüklerini söyledi.

Haberin Devamı

PEŞİN ALMAK ÇÖZÜM DEĞİL

Akçam, diğer illerde olduğu gibi Ankara’da da bazı ev sahiplerinin kiracılardan bir yıllık peşin kira bedeli talep ettiğini söyleyerek, “Bu yaklaşım bir çözüm değil aslında çünkü bir yılın sonunda benzer sorunlar yaşanmaya başlar” dedi. Bazı ev sahiplerinin ise resmi kontratın dışında kirayı elden almayı talep edebildiklerini ifade eden Akçam, bu konuda şu uyarılarda bulundu: “Resmi kontrat haricinde bir kontratın yapılmaması gerekiyor. Kiracıların, altına imza atacakları tüm resmi sözleşmeleri detaylarıyla okuması lazım. Diğer taraftan resmi kontrat yapılması, ev sahipleri açısından da önemli. Ev sahiplerinin de kiralarını düzenli alabilmesi veya kira ödemelerinde herhangi bir sorunla karşılaşmaması için resmi kontrat oldukça önemli.”

Haberin Devamı

Öğrenciler zorlanacak

MESLEKTE ÇÜRÜK ELMALAR OLABİLİR

Son dönemde yaşanan konut ve kira fiyat artışlarında emlak danışmanlarının günah keçisi ilan edildiğini de belirten Hakan Akçam, “Aksine biz fiyatların düşmesi yönünde mücadele veriyoruz. Bizi günah keçisi ilan etmelerine gerek yok. Tabii ki her meslekte olduğu gibi bizim mesleğimizde de çürük elmalar olabilir. Bu kişiler fiyat artışlarında olumsuz bir etki de yaratabilir. Bunun önüne geçmek için de mesleği disiplin altına alacak bir meslek kanununa ihtiyaç olduğunu ve bu kanunun da ivedi bir şekilde çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

‘MALİYETLER AZALTILMALI’

Haberin Devamı

Türkiye’nin barınma ihtiyacı çok olan bir ülke olduğunu belirten Ankara Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam, “Türkiye’nin 2021 yılındaki konut ihtiyacı bir milyon. Konut oluşumu ise 520 bin. İhtiyacı karşılama noktasında yüzde 50’lik bir açık var. Dolayısıyla aradaki fark kapatılırsa konut ve kira fiyatlarında bir rahatlama yaşanmaya başlar” dedi. Yaşanan konut sorununa çözüm sunmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını da dile getiren Akçam, “Konut için devlet arazilerinde 49 yıllık kiralama sisteminin olması, böylelikle gayrimenkulde rantın önüne geçilmesi lazım. Bunların dışında ücretsiz arsa tahsisinde sonuç elde edilmesi gerekiyor. Ücretsiz arsa veriliyor ancak maliyetlerin de azaltılması lazım.Vergi, KDV muafiyetinin sağlanmasıyla konut fiyatları ve kiralarda yaşanan gerilim ortamının sakinleşebileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Akçam, Türkiye şartlarında konut meselesinin çözümünde ilk sırada kentsel dönüşüm yer aldığını belirterek, “Mülkiyet Kanunu’nun yeniden ele alınıp gereken altyapının oluşturulması gerekiyor” uyarısında bulundu.

BAKMADAN GEÇME!