ODTÜ'lüler koleksiyonlarını sergiledi

Güncelleme Tarihi:

ODTÜlüler koleksiyonlarını sergiledi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2016 11:43

ODTÜ'lüler koleksiyonlarını sergiledi

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA)- ORTA Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mezunlar Derneği Koleksiyon Kulübü üyelerinin koleksiyon seçkilerinden oluşan 'Dünden Bugüne 23 Özel Koleksiyondan Seçkiler' sergisi, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde açıldı.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mezunlar Derneği Koleksiyon Kulübü üyeleri geçmiş yıllarda biriktirdikleri, tarihe mal olmuş eserleri Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde açtıkları bir sergiyle sergilediler. Ankara Posta Tarihinden fotoğraf antikalarına, gramofondan masa ve duvar saatlerine, aile yadigarı belgelerden telefonlara kadar 21 üyenin 23 farklı koleksiyonundan oluşan sergi, kulübün ilk büyük sergisi olması bakımından da önem taşıyor. Kurulduğu 2013 yılından bu yana koleksiyon kültürüne gönül vermiş koleksiyonerleri bünyesinde barındıran ODTÜ Mezunlar Derneği Koleksiyon Kulübü, 40'ı aşan üyesi ve her geçen gün yeni katılan üyeleriyle koleksiyon kültürüne yeni eserler kazandırıyorlar.
DEDEMİN DEDESİNDEN KALMA BELGELER VAR
Sergiye aile evrakları koleksiyonu ile katılan 65 yaşındaki Necat Özgür tam bir koleksiyon tutkunu. Koleksiyonun nadir olan, anlam ifade eden şeylerden oluşması gerektiğini söyleyen Özgür, dedesinin dedesinden kalma evrakları itinayla sakladığını belirtiyor. Koleksiyonun nadide parçalarından birisi olan 1888 tarihli Osmanlı Borçları Tahvili belgesini gösteren Özgür, Kuleli Askeri Lisesi'nin adının bir yıllığına nasıl değiştiğini anlattı. Kuleli Askeri Lisesi'nin adının sadece 1937-1938 yılları arasında Atatürk'ün emriyle Kuleli Süel Lisesi olarak değiştirildiğini Atatürk öldükten sonra tekrar Kuleli Askeri Lisesi'ne dönüştürüldüğünü söyledi. Kuleli Süel Lisesi iken babasının Lise 2'de öğrenci olduğunu ifade eden Özgür, 'Sü asker demek, el de onun eki oluyor. Babam aynı okulda iki farklı adla okulunu bitirmiş oldu. Onun karnesini saklamaktan büyük onur duyuyorum' diye konuştu.
ATATÜRK'ÜN KULLANDIĞI GRAMOFONUN BİRE BİR EŞİ KOLEKSİYONUMDA
Sergideki koleksiyonlar içerisinde tarihi anlam taşıyan eserler de bulunuyor. Bunlardan birisi Süleyman Durdağ'a ait Atatürk'ün yaşadığı yıllarda kullandığı gramofonun bire bir eşi olan 1934 model gramofon. Aslı Cumhurbaşkanlığı Köşk Müzesi'nde yer alan ve sayılı üretilen gramofonun bire bir eşine sahip olan Durdağ, Atatürk'ün kullandığı ve müzik dinlediği gramofonun bire bir eşine, gözü gibi baktığını dile getiriyor.
Yüzlerce eserden oluşan sergi, 30 Kasım'a dek Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde görülebilecek.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!