ODTU Teknokent’e bir koyan altı aldı

Güncelleme Tarihi:

ODTU Teknokent’e bir koyan altı aldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2011 00:00

Türkiye’nin ilk teknokenti olan ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren firmaların, bugüne kadar ar-geden elde ettiği gelir, son beş yılda 6 kat artarak 1,5 milyar TL’nin üzerine çıktı; ar-geden elde edilen ihracat geliri de 200 milyon doları aştı.

Haberin Devamı

BU yıl içinde Fransa’nın Silikon Vadisi olarak bilinen Sophia Antipolis  ve İngiltere’den Digital City ile stratejik işbirliğine giden ODTÜ Teknokent,  önümüzdeki dönemde ar-ge’de hızlı bir yükseliş öngörüyor.
ODTÜ Teknokenti, Türkiye’deki teknokent kurulum modelini özellikle  Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan, Pakistan, Moğolistan, Ukrayna, Belarus,  Umman ve Suudi Arabistan’a götürmek için de hazırlık yapıyor.
ODTÜ Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Batum, 256 ar-ge firmasının faaliyet gösterdiği ODTÜ Teknokent’te çalışan  personel sayısının 3 bin 750’ye ulaştığını anlattı.
ODTÜ Teknokent’in kuruluş amacının küresel rekabet edebilirliğin ve  kalkınmanın en önemli unsuru olan yeni bilgi üretebilme sürecine  üniversite-sanayi işbirliğini teşvik ederek katkı sağlamak olduğunu anlatan  Batum, ODTÜ Teknokent’te üniversite ile özel sektörün ortak araştırma projeleri  sonucunda yüksek katma değerli ürünlerin geliştirildiğini söyledi.
ODTÜ Teknokent’te yer alan firmaların bugüne kadar ar-geden elde  ettikleri gelirin son beş yılda 6 kat artarak 1,5 milyar TL’nin üzerine çıktığını  bildiren Batum, bu çalışmalardan elde edilen ihracat gelirinin de 200 milyon  doları aştığını belirtti.
Dünya çapında ödüller
ODTÜ Teknokent’in üniversite-sanayi işbirliğinin arttırılması amacıyla  2002’den bugüne kadar ODTÜ’deki 39 farklı bölümden 475 farklı akademisyenle bin  340 sözleşme imzalandığını belirten Batum, şu bilgileri verdi:
“Akademisyenler, şirketler ile 774 ortak ar-ge projesi yürüttü. 2010  yılında ODTÜ’deki 126 akademisyen ve 24 bölüm ile çalışan 53 şirket, 129 başarılı  projeye imza attı.
2011 yılında imzalanan sözleşme sayısı 95 ve başlanan proje sayısı ise 50  oldu. Akademisyenler tarafından kurulmuş 39 spin-off şirket, ODTÜ Teknokent’te  ar-ge çalışması yürütüyor. ODTÜ Teknokent firmaları yürüttükleri projeleri ve geliştirdikleri  ürünleri ile Avrupa Birliği Tasarım Ajansı Tasarım Ödülleri, Dünya İletişim  Ödülleri, TÜBİTAK Teknoloji Ödülleri; Deloitte Technology Fast 50 gibi sadece  Türkiye’de değil, dünya çapında ödüller aldı.”
Uluslararası teknokent
ODTÜ Teknokent’in önemli bir hedefinin de uluslararasına açılmak olduğunu  vurgulayan Batum, “ODTÜ Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren firmalarımız  Amerika, Avrupa Birliği ülkeleri, Japonya ve İsrail kaynaklı firmalara teknoloji  satar ya da farklı işbirliği modelleri geliştirir duruma gelmişlerdir” diye  konuştu. Batum, Siemens, Cisco, Cito, Bentley gibi yabancı sermayeli firmaların  ODTÜ Teknokent’i tercih ettiğinin altını çizdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!