ODTÜ’lü hocalar tarihe dokundu

Güncelleme Tarihi:

ODTÜ’lü hocalar tarihe dokundu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2010 00:00

Doç. Dr. Burcu Erciyas başkanlığındaki Komana Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları tamamlandı. Kazılarda doğu Roma dönemine ait açmalar ile mezarlar bulundu.

TOKAT’taki Komana Antik Kenti’nde ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yerleşik Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Erciyas başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarının 2009 yılı etabı tamamlandı. Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Burcu Erciyas, Gümenek Hamamtepe bölgesindeki antik kentte yürüttükleri kazı çalışmalarının 2010 yılı dönemine ait etabının sona erdiğini söyledi. Bu yıl kazı çalışmalarına 30 Haziran’da başladıklarını belirten Erciyas, “12 Ağustos itibariyle bu seneki kazı çalışmalarımız bitti” dedi. Kazı çalışmalarında bulunan eserler hakkında da bilgi veren Erciyas, şunları söyledi:

Çalışma bütçeye bağlı

“Bu sene kazımızda içlikler dediğimiz yerlerde bronz içliği bulduk, burada kazı çalışması yaptık. Doğu Roma ve Roma dönemine ait açmalar ile mezarlar bulduk. Havuz bölgesinde yaptığımız kazı çalışmasında havuzun alt yapısını aydınlattık. Havuzda temizlik çalışması yaptık. Kazı çalışmamızda sur duvarı bulduk.” Ödeneğe göre kazı çalışmasını yürüttüklerini söyleyen Erciyas, “Çalışmalarımız yıl boyunca üniversitelerimizde devam edecek. Gelecek yıl bütçeye bağlı olarak daha fazla zaman çalışmak istiyoruz” diye konuştu.

Köylü de kazandı

Bu sene kazı çalışmalarını 30’u işçi, 15’i uzman olmak üzere 45 kişilik ekiple sürdürdüklerini anlatan Erciyas, kazı çalışmalarından bölgedeki 2 köyden işçi çalıştırdıklarını ifade ederek, “Kazı çalışmalarını yaptığımız köy olan Gümenek ve Bula köyünden vatandaşlarımızı işçi olarak çalıştırdık. Böylece bir istihdam sağladık. Köylülerimize ek bir kazanç sağlandı” dedi. Kazı çalışmaları sonucunda bulunan ocaklarda şırıngalı koruma yönetimi ile çalıştıklarını anlatan Erciyas, “Pişmiş topraklardan yapılmış hazneler oldukça kırılgan. Konservatörümüz Ankara Üniversitesi Başkent Meslek Yüksek Okulundan geliyor. Kendisi bu haznelere bir takım paraloit aseton karışımı sıvı zerk ederek, hem çatlak parçalarının birbirine tutmasını, hem de hava şartlarından az etkilenmesini sağlıyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!