ODTÜ Güneş Arabası Yarış Takımı birincilikle döndü

Güncelleme Tarihi:

ODTÜ Güneş Arabası Yarış Takımı birincilikle döndü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2008 00:00

Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek yabancı arkadaşlarıyla biraraya gelerek oluşturdukları uluslararası güneş arabası yarış takımı ile Japonya’da gerçekleştirilen Dream Cup Güneş Arabası Yarışı’na katılan Melih ve Bahadır Arıkan kardeşler birincilik alarak Türkiye’ye döndüler.

Yarışa üç farklı klasmanda yüz iki aracın katıldığını belirten Arıkan, "Bizim katıldığımız klasmanda 36 araç vardı. Yarıştan önce atılan sıralama turu sonucunda altıncı sırada başladığımız yarışı birinici tamamladık" dedi. Yarışın Cumartesi ve Pazar olmak üzere iki gün sürdüğünü ifade eden Arıkan şöyle konuştu:

"Yarış süresince en az bir kez pilot değiştirmek gerekiyor ve her takımın en az altı pilotu olmalı. Zaten hava çok sıcak olduğu için pilot değişikliği yapmadan yarışı tamamlamaya dayanamazsınız. Önce antrenman turu daha sonra sıralama turları atılıyor."

Hız değil enerji yarışı

Bunun bir hız yarışından ziyade bir enerji yarışı olduğunu vurgulayan Arıkan sözlerine şöyledevam etti:

"Yarışı tamamlayabilmek için araç pil ve güneş enerjisi ile durmadan gitmek zorunda.Araçların hepsi teknik olarak yüksek teknolojili araçlar. Araçlarda kullanılan malzemeler çok hafif ancak çok pahalı. Mesela biz iki araçla katıldık yarışa ve araçlarımızın kilosu pil ve pilot hariç 130 ve 140 kilogramdı."

Medyanın yarışlara ve katılımcılara büyük ilgi gösterdiğini belirten Arıkan, "Ancak Türkiye’de medya’nın böyle bir yarış yapıldığından ve bizim katıldığımızdan bile haberi yok. Ayrıca seyirci kitlesi de süperdi. Yarışlar şenlik havasında geçti. Japonlar çok güleryüzlü ve misafirperver insanlar" dedi.

Hedefimiz çok büyük

Dream Cup’ın düzenlenmesinde en büyük sponsorun Honda olduğunu belirten Arıkan, "17 senedir düzenlenen bir yarış bu ve biz bu sene birinciliği elde ettik. Beklentilerimiz de bu ölçüde arttı" dedi.

Önümüzdeki yıl destek bulabilirlerse kendi araçlarıyla yarışa katılmak istediklerini vurgulayan Arıkan, "Sponsor bulamazsak yine böyle bir ortaklık kuracağız. Hedefimiz çok büyük. Yarışa katılan araçların detaylı fotoğraflarını çektik. Benzer teknolojiyi yapıp dereceyle dönmek istiyoruz. Amacımız Türkiye adına biz de varız diyebilmek" diye konuştu.

Başarılara ilgi yok

Katılımcı olan ülkelerin bu alanda süreli çalıştığını belirten Arıkan, "Üretimin değeri biliniyor. Hataya tahammül yok. Herkes çalışma bilincine varmış. Biz de böyle bir sistem oturtmalıyız. Eğitim kurumları bu bilinci ve eğitimi vermeli" dedi. Türkiye’de üniversitelerin birçok imkansızlığa rağmen çok sayıda başarıya imza attığını vurgulayan Arıkan sözlerine şöyle devam etti:

"Ancak bu başarılara ilgi yok. Birçoğu bilinmiyor bile. Yarışa katılanlar arasında bırakın üniversite öğrencilerini lise öğrencileri bile vardı. Bizde de liseler bu tür aktivitelere dahil olsun istiyoruz."

Hedef derece yapmak

ODTÜ’de derslerin çok ağır olduğunu vurgulayan Melih Arıkan, "Bu nedenle araç üretebilmek için finallerimizin bitmesini bekliyoruz. Finaller bittikten sonra önümüzde 1-2 aylık bir süre kalıyor yarışlara hazırlanmak için. Bu süre tam donanımlı olarak hazırlanabilmek için aslında çok kısıtlı. Sonuç olarak eksikliklerle bu sürece dahil oluyoruz" dedi. Tüm bunlara rağmen Dream Cup birincisi olarak Türkiye’ye dönmüş olmaktan mutlu ve ülke adına gururlu olduklarını ifade eden Arıkan şöyle konuştu:

"Ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiğimize inanıyoruz. Çok başarılı ve çok eğlenceli bir çalışma oldu. Bu alanda birçok başarıya imza atmış Ashiya Üniversitesi’nin bize gösterdiği destek ve ilgiye teşekkür ediyoruz. Bundan sonra da ortak çalışmalara devam etmek için anlaştık. Bir sonraki yarışlarda hedefimiz iyi bir dereceyle ülkemize dönmek."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!