Oda müziğinin önemli grubu Ankara’da

Güncelleme Tarihi:

Oda müziğinin önemli grubu Ankara’da
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2023 15:13

Oda müziği dünyasının önemli gruplarından Wigmore Solistleri, 29 Nisan’da Ankaralı sanatseverlerle buluşacak. Topluluk, Brahms, Beethoven ve Berwarld’ın başyapıtlarından bir seçkiyi sanatseverlerle buluşturacak. Grubun kurucularından Michael Collins konser öncesi Hürriyet Ankara’nın sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Oda müziği dünyasının önemli gruplarından Wigmore Solistleri, 29 Nisan Cumartesi akşamı saat 20.00’de CSO ADA Ankara Ana Salon’da sahne alacak. Topluluk, Brahms, Beethoven ve Berwarld’ın başyapıtlarından bir seçkiyi sanatseverlerle buluştururken, Özkan Manav’ın solo klarnet için yazdığı ‘Horon’ isimli eserini de seslendirecek. İsmini Londra’daki dünyaca ünlü Wigmore Hall’dan alan grup, İngiltere’nin en önde gelen klarnet virtüözlerinden Michael Collins’in yönetiminde Ankaralılarla buluşacak. Grubun kurucularından olan Collins, konser öncesi Hürriyet Ankara’nın sorularını yanıtladı.

Oda müziğinin önemli grubu Ankara’da

*Wigmore Solistleri, keman ve viyola sanatçısı Isabelle van Keulen ve sizin (Michael Collins) tarafınızdan kuruldu. Böyle bir topluluğu bir araya getirmeye nasıl karar verdiniz?

Haberin Devamı

National Ensemble’da uzun yıllar çaldıktan sonra, böyle harika bir repertuvarı çalmayı özledim. Bu harika repertuvarı birlikte icra etmek için dünyanın dört bir yanından, benzer düşünen müzisyenlerden oluşan bir grup oluşturmak istedim. Wigmore Solistleri, hepimizin özel oda müziği sanatçıları olmamız açısından benzersiz. Bu nedenle konserlerde atmosfer ve benzersiz kalite kendini gösteriyor.

*Birçok farklı ülkede ve birçok farklı sahnede konserler verdiniz. Türk seyircisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Türkiye sizin için ne ifade ediyor?

Türkiye’deki dinleyicileri çok kibar ve sessiz buluyorum. Bu samimi ortam, oda müziği çalarken harika hissettiriyor. Kariyerim boyunca pek çok kez performans sergilemek için Türkiye’de bulundum. Türkiye’yi ziyaret edip müzik yapmanın ve müziğimi Türk halkına göstermenin önemli olduğunu düşünüyorum.

Oda müziğinin önemli grubu Ankara’da

Wigmore Solistleri, 29 Nisan’da 20.00’de CSO ADA Ankara Ana Salon’da konser verecek.

 

Haberin Devamı

ANKARA SEYİRCİSİNE SÜRPRİZLER

*CSO ADA Ankara’da vereceğiniz konser hakkında neler söylemek istersiniz? Ankaralı dinleyicileri neler bekliyor?

Konserde, klarnet, fagot, korno, keman, viyola, çello ve kontrbas yedilisi için eserler bestelemiş olan İsveçli Franz Berwald ve Alman besteci Ludwig van Beethoven’in yedilileri dinleyicilere son derece zevkli bir dinleme deneyimi yaşatacak. Berwald Yedilisi, Beethoven kadar önemli ve çok güçlü bir müzik parçası. Sanırım Ankara seyircisi, pek çok kişi için yeni olan bu eseri duyunca hoş bir sürprizle karşılaşacak. Klarnet, çello ve piyano dizisinin en büyük eseri olan ‘Brahms Üçlüsü’nü de Ankara seyircisi için seslendirmekten heyecan duyacağız. Brahms’ın klarnetçi olarak çok beğendiği arkadaşı Richard Mühlfeld’e adadığı eser, Brahms’ın romantik rüzgârlarını Ankara’ya taşıyacak. Ayrıca Türk besteci Özkan Manav’ın bir eserini de seslendireceğiz. Bu eşsiz eseri, solo klarnet için seslendireceğim için çok heyecanlıyım.

Haberin Devamı

*İzleyiciler yeni deneyimler arıyor, yeni oda müziği dinleyicilerine tavsiyeleriniz var mı? Oda müziği yolculuğuna nereden başlamalı?

Arkanıza yaslanın, gözlerinizi kapatın ve müziğin sizi içine almasına izin verin. Wigmore Solistleri’nin Ankara’ya getirdiği müzik, başlamak için iyi bir yer. Schubert Octet, Mozart Klarnet Beşlisi, Beethoven ve Berwald Septets ve Brahms Klarnet Üçlüsü gibi önemli eserler, başlamak için mükemmel örnekler.

*Gelecek projelerinizden bahseder misiniz?

Wigmore Solistleri, farklı solistlerin yer aldığı, Wigmore Hall’daki konserler de dahil olmak üzere pek çok performans sergiliyor. Bu konserlerin çoğu daha sonra kayıt stüdyosuna alınacak ve gelecekteki CD’ler için kaydedilecek. Gelecekteki programlarda, Wigmore Solistleri için yazılmış yeni eserlere yer vermeyi umuyorum.

Haberin Devamı

*Müzik sizin için ne ifade ediyor?

Müzik benim dünyam, hayatım, her şeyim. Stres zamanlarında beni sakinleştiriyor ve bir sonraki projeyi düşünmek beni her zaman heyecanlandırıyor.

BAKMADAN GEÇME!