Obezite çocuklarda reflü nedeni

Güncelleme Tarihi:

Obezite çocuklarda reflü nedeni
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2007 00:00

Çocukluklarda obezitenin reflüye neden olduğu bildirildi. Gece yatmadan önce tüketilen süt gibi yağ içeriği yüksek gıdalar, posadan fakir yüksek enerjili yiyecekler ve obezite, çocuklarda reflüye yol açıyor.

HER yaş grubunda görülen reflünün, çocuklarda obeziteye neden olduğu bildirildi. Prematüre bebeklerden, çocuklara ve erişkinlere kadar her yaş grubunda görülebildiğini belirten Çocuk Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. Nuri Şen, "Akşam yemeği ve sonrasında tüketilen gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Şen, "Gece yatmadan önce tüketilen süt gibi yağ içeriği yüksek gıdalar, posadan fakir yüksek enerjili yiyecekler ve obezite, çocuklarda reflüye yol açıyor" dedi.

Mide asidinin, yemek borusu ve solunum yollarına geri kaçmasının reflü hastalığı olarak tanımlandığını hatırlatan Şen, çocuklarda görülen reflünün sebepleri ve belirtileri hakkında bilgi verdi:

"Yemek borusunun alt ucunun geçici gevşemesinin neden olduğu reflü hastalığını, mide boşalmasında gecikme, beslenme alışkanlıkları, helicobacter pylori enfeksiyonu, genetik ve çevresel nedenler (alkol, tütün, kafeinli içecekler ve acılı gıdalar), fiziksel aktivite, solunum hastalıkları, uyku bozuklukları, aşırı kilo, karın içi basıncının artışı gibi nedenler de etkiliyor.

Çocukluk çağında görülen reflünün belirtileri, her çocukta farklı seyreder ve yaşa bağlı değişkenlik gösterir. Reflü bebeklerde teskin edilemeyen ağlama, aşırı huzursuzluk, geriye doğru gerilme, uyku bozuklukları (gece aşırı uyanma, ağlayarak uyanma, uykuya dalmada güçlük, gündüz daha fazla uyuma, aşırı hareketli yatma) gibi belirtilerle kendini gösterir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!