Obez erkekler daha erken andropoza giriyor

Güncelleme Tarihi:

Obez erkekler daha erken andropoza giriyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2012 00:00

ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Önder Yaman, obezitenin günümüzde bir halk sağlığı sorununa dönüştüğünü belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı obezite mücadele programının bu kapsamda büyük bir adım olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de şişmanlığın görülme sıklığının gittikçe arttığını anlatan Yaman obezitenin erkeklerde testesteron hormonun düşmesine neden olduğuna dikkat çekti.
Testosteron seviyesinin 40 yaşından itibaren azalmaya başladığını ancak bu azalmanın bazı erkeklerde daha erken başladığını anlatan Yaman, “Erkeklik hormonu olan testesteronun kadınlık hormonu östrojene dönüşmesi andropoz bulgularının oluşmasına sebep oluyor. Yani göbekli erkekler testesteron hormonunun düşmesiyle daha çabuk andropoza giriyor. Andropoz hayat kalitesinde ciddi değişikliklere yol açar ve bu durumdan hastanın birden fazla organı etkileyebilir” dedi.

Ne yesem yarıyor

Andropozun göbeklenme gibi belirtileri olduğunu anlatan Yaman, hastalara öncelikle göbeklerini eritmeleri gerektiğini söylediklerini belirterek, “Hastalarımıza diyet veriyoruz ancak testestoron düşük olduğu için hastalar göbeklerini eritemiyorlar. ‘Ne yersem yarıyor” diyorlar ya aslında metabolik problemleri var. Yani testesteronu düşük olduğu için yağı erimiyor. Bu durumun kısır bir döngü haline dönüşüyor. Verilen diyetle testesteron hormonu normal seviyeye gelince kişi kilo vermeye de başlıyor. Böylece hastalar ruhsal, bedensel ve cinsel açıdan iyilik haline ulaşıyor” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!