Nazım'ın daktilosu Ulucanlar’da

Güncelleme Tarihi:

Nazımın daktilosu Ulucanlar’da
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2017 13:54

Ünlü şair Nazım Hikmet’in Moskova’da çok sayıda şiir ve eserini yazdığı daktilosu, bir dönem tutuklu kaldığı Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ne getirildi. Daktilo, ocak ayına kadar Ulucanlar’da görülebilecek.

Haberin Devamı

Nazım Hikmet’in Moskova’da yaşarken kullandığı ünlü daktilosu, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nca Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde sergilenmek üzere altı aylığına Altındağ Belediyesi’ne emanet edildi. Daktilo, ocak ayına kadar görülebilecek. Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde üç yıl önce Nazım Hikmet’in Bursa Cezaevi’nde kız kardeşine yapmış olduğu dikiş kutusu da sergilenmişti. Ulucanlar Cezaevi Müzesi için sürekli yeni bilgi ve materyalleri topladıklarını belirten Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, daktilonun da bunlardan biri olduğunu belirterek şunları söyledi:

Nazımın daktilosu Ulucanlar’da
MÜZECİLİĞİ ÖNEMSİYORUZ

Haberin Devamı

“Belediye olarak müzeciliği çok önemsiyoruz. Bu işin uzmanı değiliz ama çok büyük emek harcıyoruz. Ulucanlar Cezaevi 2011’de ilk açıldığı günkü gibi değil. Sürekli yeni bilgiler, yeni meteryaller topluyoruz. Müzeye gelen yeni materyallerden biri de Nazım Hikmet’in Moskova’da yaşarken kullandığı daktilosu. Zaman zaman müzemize yeni bağışlar da geliyor. İnsanların müzeye ilgisinden memnunuz.”

ÜNLÜ ŞİİRİNİ DE ULUCANLAR DA YAZDI

13 Haziran 1938 tarihinde, Ankara Merkez Komutanlığı Cezaevi’nden Cebeci Tevkifhanesi’ne aktarılarak ikinci kulede bulunan koğuşa konulan Nazım Hikmet, ünlü “Bugün Pazar” şiirini de burada yazmıştı.

 

 

Nazımın daktilosu Ulucanlar’da


Nazım Hikmet’in yazar Ekber Babayev’e verdiği daktilo, Babayev ailesi tarafından Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’na bağışlanmıştı.

BAKMADAN GEÇME!