Nadir Eserler Koleksiyonu dijital ortama aktarılacak

Güncelleme Tarihi:

Nadir Eserler Koleksiyonu dijital ortama aktarılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2022 00:35

Osmanlı dönemine ait kitap ile yazmalardan oluşan Nadir Eserler Koleksiyonu, dijital ortama aktarılarak tarih ve kitapseverlerle buluşturulacak.

Haberin Devamı

Gazi Üniversitesi(GÜ) Merkez Kütüphanesi'ndeki 18, 19 ve 20'nci yüzyıl başlarına ait, özellikle Osmanlı Türkiye'sine ilişkin belge niteliğindeki kitap ve yazmalardan oluşan 'Nadir Eserler Koleksiyonu' tarihe ışık tutuyor. 1926’dan itibaren bir araya getirilen 5 bin 698 kitap, belge ve eser, 96 yıldır özenle korunuyor. 'Gizli hazine' olarak nitelendirilen koleksiyondaki çoğu eserin içeriği henüz bilinmezken, 1895’te çıkarılan Serveti Fünun Dergisi’nden, Binbir Gece Masalları'nın ilk İngilizce çevirisine, Kitab-ı Mukaddes’in 1886 İstanbul baskısından, Osmanlıca Nutuk'a, Osmanlı dönemine ait belge niteliği taşıyan eser ve ders kitapları da koleksiyonda yer alıyor. Arapça, Osmanlıca, İngilizce, Fransızca ve Türkçe kaynakları içeren koleksiyonun dijital ortama aktarılarak, kullanıma açılması planlanıyor.

OKUYUCUYLA BULUŞTURULACAK

Gazi Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Öğretim Görevlisi Nur Uzun, “Buradaki eserler aslında bir müze değerinde. ‘Zamana yolculuk kültürel mirasa katkı’ anlayışı ile eserleri dijital ortama aktararak okuyucuya açmak, okuyucu ile kaynakları buluşturmak istiyoruz. Herkesin dijital ortamda bu eserlerden faydalanmasını istiyoruz. Eserlerin detayları çok fazla bilinmiyor. Eserlerin içeriklerinin ortaya çıkması için uzmanlar tarafından inceleme başlatıldı. Bu yaptığımız çalışma ile belki çok değerli bilgileri gün yüzüne çıkarmış olacağız.” 

Nadir Eserler Koleksiyonu dijital ortama aktarılacak

Koleksiyondaki eserler, özel havalandırma sistemine sahip kapalı alanda korunuyor.

Haberin Devamı

Nadir Eserler Koleksiyonu dijital ortama aktarılacak

İsmet İnönü’nün, 12 Eylül 1936’da Heybeliada’da ziyaretine gelen yazar Hüseyin Orak’ın çocuklarına yazdığı not, 86 yıl sonra Orak’ın ‘Türkiye Kılavuzu’ isimli gezi rehberinde bulundu.

BAKMADAN GEÇME!