Müteahhitlerin gözü '6. madde'de

Güncelleme Tarihi:

Müteahhitlerin gözü 6. maddede
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2017 13:50

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Planlı Tip İmar Yönetmeliği’nin 6. maddesinde yapacağı değişiklikle ‘dublekslerin ve bina çıkma paylarının emsale ekleneceğine’ dikkat çeken İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, “Bu durum özellikle parsel bazlı yapıların ve kentsel dönüşümün önünü tıkayacak” dedi. 

Haberin Devamı

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, Yeni Tip İmar Yönetmeliği’nin 6. maddesinde yapılacak değişikliğin ertelenmesi gerektiğini söyledi. Yönetmeliğih ertelenmemesi durumunda oluşacak sıkıntı nedeniyle inşaat sektörünün tedirgin olduğunu ifade eden Tellioğlu, özetle şunları söyledi:

YÜZDE 25’E DE RAZIYIZ

“Özellikle klasik parseller bazında olan yapılar ve başta Ankara, İstanbul, İzmir olmak üzere kentlerdeki kentsel dönüşümü çok olumsuz etkileyecek. Dönüşümde yeni imar artışları olmadığından vatandaş biraz para, kottan ve dublekslerden çıkan payları müteahhitlere vererek binalarını yenileyebiliyordu. 30 Haziran’dan sonra mevcut yönetmelik ertelenmezse dublekslerden elde edilen ekstra kazanım da sıfırlanacak. Yeni yönetmelikte mevcut kullanımın yüzde 30’u kat alanından diğer müştemilatlara bir serbestlik tanımış, bu güzel ama yetip yetmeyeceği tartışılır. Ancak dubleksleri ve çıkmaları ayırdıktan sonra biz yüzde 25’e de razıyız.

PİYASADA TEDİRGİNLİK VAR

Piyasada bundan dolayı çok ciddi bir tedirginlik var. İnşaat sektörü olarak sezon geçişi olması, kentsel dönüşümü etkilemesi ve mevcut anlaşmaların olması nedeniyle buna karşı çıkıyor ve ertelenmesini bekliyoruz. Vatandaşın, kentsel dönüşümde müteahhitle anlaşmış kazanımı var. Bu noktada, sektörün, ülkemizin, kentsel dönüşümün ve istihdamın hızının kesilmemesi için Anadolu’daki bağlı derneklerimizdeki binlerce meslektaşımızın ortak talebi Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’nin bu konuyu tekrar gözden geçirmesi ve yeniden düzenlemesi, yetişmiyorsa da en azından son bir kez 2017 yıl sonuna kadar uzaltılmasıdır.

Haberin Devamı

YENİ İMAR KANUNU ENTEGRE ÇIKARILMALI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapacağı ve çalışmaları devam eden yeni İmar Kanunu’nun, diğer kurumlarla entegre bir şekilde çıkarılması gerektiğine de vurgu yapan Tellioğlu, “Türkiye’de imar usulsüzlükleri birçok nokta kullanılarak yapılıyor. Açıktan emsal yükseltilerek yapılıyor. Kot alan noktaları değiştirilme usulüyle veya gizli plan notlarıyla yapılıyor. Yeni yapılan imar yönetmeliğinin hem bunları kontrol altına alması lazım hem de kentsel dönüşüm, yapı denetim ve mahalli idareler kanunuyla entegrasyonu olması lazım” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!