Mumi ailesinin Türkiye yolculuğu

Güncelleme Tarihi:

Mumi ailesinin Türkiye yolculuğu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2010 00:00

Ünlü masal kahramanları Mumi’ler, Finlandiya Büyükelçiliği Rezidansı’nda yapılan basın toplantısıyla Türk çocuklarına tanıtıldı. Finlandiyalı yazar ve çizer Tove Jansson’ın iki kitabını Türkçeye çeviren Ali Arda ve Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Kirsti Eskelinen’in katılımıyla gerçekleşen kokteylde Mumi karakterleri tanıtıldı.

İSVEÇÇE’den Türkçe’ye çevrilen Yazar Tove Jansson’un “Mumi” serisinin ilk iki kitabı, Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Kirsti Eskelinen’in de katıldığı kokteylle tanıtıldı. Finlandiyalı çocukların vazgeçilmez kitap karakterleri Mumi’ler, çevirmen Ali Arda tarafından Türkçe’ye kazandırıldı ve Ayrıntı Yayınevi tarafından basıldı.

Büyükelçilik Rezidansı’ndaki kokteylde konuşan Büyükelçi Eskelinen, şimdiye kadar 43 dilde yayınlanan kitabın, 44.dil olarak Türkçe’ye de çevrildiğini belirtti. Çocuk kitabı olarak bilinen Mumi’nin büyüklere de hitap ettiğinin altını çizen Eskelinen şöyle konuştu:

“Türk çocuklarının Mumi karakterleriyle tanışma zamanı gelmişti. Nesilden nesile aktırılan Mumi kitaplarının Türkçe’ye de çevrilmiş olması büyük mutluluk. Mumi serisi, içinde barındırdığı hayal gücüyle hayata pozitif bir bakış açısı kazandırıyor. Mumi Vadisi denen özel ve ideal bir yerde yaşayan Mumi ailesi, okuyan herkesi etkisi altına alır. Hayatın getirdiği macera, risk, mutluluk ve hüzünle karşılaşacağınız Mumilerin dünyasından gerçek hayata geçiş yaptığınızda, kendinizi Mumi karakterleri ile özdeşleştirebilirsiniz.”
Mumi’lerin, fincanlar, diğer eşya ve çizgi filmleri içeren bir endüstri haline geldiğini kaydeden Eskelinen, Mumi hikayelerinde, babanın daha maceracı, annenin ise aileyi bir arada tutmaya çalışan bir karakteri canlandırdığını sözlerine ekledi.

İnsancıl kitap

Kitabı Türkçe’ye çeviren yazar Arda, ilk olarak 65 yıl önce yazılan kitaplardaki hayali kahramanların, içinde bulundukları topluma sürekli gülümseyerek eleştiri yönelttiklerine işaret etti. Mumi ailesi ile ilgili İngiltere’de bir dergide çıkan yazıda, “İçinde insan olmayan, dünyanın en insancıl kitabı” tanımlaması yapıldığını ifade eden Arda sözlerine şöyle devam etti:

“1914-2001 yılları arasında yaşayan ve ilk Mumi karakterini 65 yıl önce yaratan Tove Jahnsson, Kuyruklu Yıldız Geliyor kitabı Halley Kuyruklu Yıldızı’nın dünyaya çarpacağı söylentileri üzerine Mumi Vadisi’nde yaşananları anlatıyor. Büyücünün Şapkası ise vadide bulunan sihirli bir şapkanın kahramanlarımızın başına neler getirdiğini mizahi bir dille anlatıyor. ”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!