MMO/Çakar: İş güvenliği yasasından sonra ölümler arttı

Güncelleme Tarihi:

MMO/Çakar: İş güvenliği yasasından sonra ölümler arttı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2017 10:43

MMO/Çakar: İş güvenliği yasasından sonra ölümler arttı

Haberin Devamı

İstanbul, 30 Haziran (DHA) - TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, iş kazaları sonucu toplu ölümlerin artması nedeniyle çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’ndan sonra iş kazalarından ölümlerin önceki 6 yıla göre yüzde 154 arttığına dikkat çekti.

Ali Ekber Çakar, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın kabul edilmesinin beşinci yılı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, yasanın iş kazaları sonucu toplu ölümlerin artması nedeniyle çıkarıldığını hatırlattı.

Çakar, yasanın ilk gündeme geldiği andan itibaren sürekli iş kazaları ve meslek hastalıklarının bu yasa ve mevzuat ile önlenemeyeceğini hep söylediklerine işaret etti.

Hem yasanın hem de iş güvenliği uzmanlığı ve hekimliği ile diğer sağlık personeline ilişkin yönetmeliklerin defalarca değiştirilmesine rağmen iş kazalarının ve kazalardaki yaralanma ve can kayıplarının artarak devam ettiğini vurgulayan Çakar, “SGK verileri de kaza, yaralanma ve ölümlerin arttığını söylemektedir" dedi ve ekledi:

"Yine bilindiği üzere her gün en az beş kişi iş kazalarında hayatını kaybetmektedir. Oysa 2012 yılında Yasa çıkarılırken, ‘iş kazalarını önleyeceği’ özellikle belirtiliyordu.

"Fakat Yasa çıktığından bu yana en az 7 bin 693 çalışan hayatını kaybetmiştir. Bu rakam 2012 öncesi 6 yılın toplam ölüm sayısından yüzde 154 fazladır.

"Yasa çıktığından bu yana 2012-2015 yıllarında yaşanan iş kazası sayısı (SGK 2016 verileri henüz yayınlanmadı) toplam 728 bin 883, önceki beş yılın toplam iş kazası sayısı ise 350 bin 11’dir. Yani iş kazaları ve iş kazası sonucu ölümlerde yüksek oranlı artışlar söz konusudur.”

İş güvenliği önlemlerinin alınmamasının yalnızca çalışanları değil, son günlerde yaşanan havuz ve foseptik kazalarında görüldüğü gibi işyerlerini de etkilediğine dikkat çeken Çakar, SGK’nın iş kazası, meslek hastalıkları istatistikleri incelendiğinde yasanın bir şey değiştirmediğini gösterdiğini belirtti.

Ali Ekber Çakar, kaza tipleri aynı, işkollarına göre kaza sayısı aynı, işyeri büyüklüklerine göre kaza sayısı, ölüm oranı sayısı gibi verilerin değişmediğini dile getirdi ve şöyle devam etti:

“Örneğin 2013 yılında iş kazası sıklık hızı (her 100 saatte meydana gelen iş kazası sayısı) 1.32 olarak gerçekleşti, 2014 yılında iş kazası sıklık hızı 1.47;  2015 yılında 1.52 oldu.

"2013 yılında iş kazası ağırlık hızı (her 100 saatte meydana gelen iş kazası sonucu kaybedilen iş saati) 0.41 olarak gerçekleşti, 2014 yılında iş kazası ağırlık hızı 0.41; 2015 yılında 0.45 oldu.

"Yasanın kabul edildiği günden beri söylüyoruz: 6331 sayılı Yasa ve getirilen sistem ile iş kazaları önlenemez.

"Mevcut sistem, tüm kuralların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlendiği, işyerlerinin denetlenmediği, işyerlerine yaptırım uygulanmadığı, pratikte işçi sağlığı ve iş güvenliğini sağlamanın işveren yükümlülüğü olmaktan çıkarılıp iş güvenliği uzmanının yükümlülüğü haline getirildiği bir sistemdir.

"Aradan geçen beş yıl gösterdi ki, bu sistemde kazalar, ölümler önlenemiyor. Eğitim, denetim dâhil işçi sağlığı ve iş güvenliği üzerine kararların alınacağı; sendikalar, üniversiteler, TMMOB, TTB’nin de aralarında bulunduğu, idari ve mali yönden bağımsız bir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Enstitüsü kurulmadığı ve mevzuat ile uygulamalar değiştirilmediği sürece her gün, her ay, her yıl kazaları ve can kayıplarını yine konuşuyor olacağız.

"Çalışma yaşamına ilişkin düzenlemeler bu enstitü tarafından bütünüyle yeniden düzenlenmeli; esnek ve taşeron çalışma yasaklanmalı, örgütlenme, toplu sözleşme ve grev hakkının önündeki engeller kaldırılmalıdır.

"İşçi sağlığı ve güvenliği alanında yapılacak düzenlemeler ancak bu şekilde anlamlı olabilecektir."
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!