Mezarlıkta kazı tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Mezarlıkta kazı tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2020 15:21

ABB Meclisi Birinci Başkanvekili Fatih Ünal, Bağlum Mezarlığı’ndaki 300-400 yıllık mezarlıkların kaldırılarak yerine yeni beton mezarlık alanı açılmak istendiğini iddia etti. Bir ABB yetkilisi ise sadece yol çalışması yürüttüklerini söyledi.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi Birinci Başkanvekili Fatih Ünal, Bağlum Mezarlığı’ndaki 300-400 yıllık mezarlıkların kaldırılarak yerine yeni beton mezarlık alanı açılmak istendiğini iddia etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) yetkilileri ise eski mezarlıklarla ilgili bir işlem yapılmadığını, ara yol açılımı için büyük kayaların kaldırıldığını savundu. Bağlum Mezarlığı’nın tarihi bir mezarlık olduğuna dikkat çeken Fatih Ünal şunları söyledi:

Mezarlıkta kazı tepkisi

BUNU YAPMANIZ CİNAYET

“Burası Abdulhakim Arvasi’nin, Horasan erenlerinin, Abdurrahim Karakoç, Asım Köksal gibi önemli isimlerin defnedildiği tarihi bir mezarlık. Vatandaşlar beni aradılar, sıkıntıyı ilettiler. Bununla ilgili önerge de vereceğiz. Büyükşehir yetkilileriyle görüştüğümde ‘300-400 yıllık mezarlıklardaki kemikleri toparlıyoruz. Oraya 700-800 mezarlık çıkaracağız, betonlayacağız, Karşıyaka Mezarlığı gibi yer yapacağız’ dediler. ‘Bağlum Mezarlığı’na bunu yapmanız cinayet’ dedim, ‘Böyle olmaz.’ Orada bir iş yapılırken tarihini bilen insanlara, Kültür Bakanlığı’na, Anıtlar Kurulu’na sormak lazım. Tarihi Bağlum Mezarlığı’nın yapısının bozulmaması gerekir. Mezarlık ihtiyacı olabilir, mezarlık açılmasına karşı değiliz ama beton kütle yaparak bu mezarlığı bozmak olmaz. Madem ihtiyaç var Bağlum’un yukarı taraflarında Hazine’ye ait uygun bir yer mezarlık yapılabilir. Bu yöntem bana göre yanlış.”

Haberin Devamı

KAYALARIN TEMİZLİĞİNİ YAPTIK

Bağlum’da eski mezarlıklarla ilgili bir işlem yapılmadığını belirten bir ABB yetkilisi ise şu bilgileri verdi: “Bağlum Mezarlığı kayıtlı olanların defnedildiği, zaten dolu olan bir yer. Defin yapılabilecek yerler de var. Çok eski mezarlık olduğu için ara yollar diye bir kavram kalmamış. Defin yapılabilecek yerlere ulaşım için ara yolları açtık, kilitli taş döşedik. Çok eskiden kalma büyük kayalar vardı kayaların temizliğini yaptık. Bunu Bağlum’daki dernek başkanlarının ve muhtarların bilgisi dahilinde yaptık. Bağlum halkının da işin içine dahil olduğu bir süreç yürüttük. Duvarların ve tellerin bakım onarımını da yapacağız. Eski mezarlarla bizim bir işimiz yok. Sadece yol çalışmasını yürüttük. Bunu siyasi malzeme olarak kullanıyorlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!