Mevlid okuyan hoca kalmadı

Güncelleme Tarihi:

Mevlid okuyan hoca kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2016 15:00

Son 50 yılda Türkiye’nin en iyi mevlid okuyan hocaları Nihat Ulu, Halil İbrahim Çanakkaleli, Fevzi Mısır, Aziz Bahriyeli, Kadir Temel, Yusuf Gebzeli, Süleyman Arabulan, Kâni Karaca ve İsmail Biçer’in peş peşe vefat etmesiyle; en kıdemli mevlidhan İsmail Coşar, bazı yanlış telkin ve vaazlar sonucunda mevlidhanlık eğitimine ilginin azaldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Coşar, “Mevlidi hakkıyla okuyan hoca neredeyse kalmadı. Kürsülerde vaaz veren bazı hocalar, mevlidin Kur’an’da olmadığını söylüyor, Bu da mevlidhan adaylarının çıkmasına mani oluyor. Mevlid, Türk İslam kültüründe var. Aynı zamanda cemiyet halinde toplanıp, bir araya gelmeyi ve hediyeleşmeyi sağlıyor. Müslüman Türk milletinin bir kulağınında ezan, bir kulağında İstiklâl Marşı vardır. Kur’an Allah’ındır. Mevlid de Resûlünü anlatır. Mevlid okumayı öğrenmek müezzinlere musiki zevkini verir” dedi.

HER BİR ‘BAHİR’E FARKLI MAKAMLAR

Hazreti Muhammed’in hayatını anlatan Mevlid, Bursa’dan şair-bestekâr Süleyman Çelebi’nin (1351-1422) eseri olarak biliniyor. ‘Vesiletün Necat’ adını taşıyan bu uzun şiirin, ‘bahir’ denilen beş bölümü makamla okunuyor. 1. bahir tevhid, sâba ve çargâh makamlarından, 2. bahir velâdet, rast makamından, 3. bahir merhaba, uşşâk makamından, 4. bahir mirâç, hüzzam ve hüseynî makamlarından, 5. bahir münacat, değişik makamlardan okunup sabâ makamında karar kılınıyor. 75-90 dakika arasında süren Mevlid’in en sonunda ilâhi ve dua faslı yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!