Meme kanserine müzikle savaş

Güncelleme Tarihi:

Meme kanserine müzikle savaş
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2009 00:00

Meme kanseri hastalığına yakalanmış 27 kişi, hastalıkta ilk tanının tedavi sürecindeki önemini vurgulamak için bugüne kadar denenmemiş bir yola başvurdu.

Yaşları 40 ile 60 arasında değişen ve çeşitli meslek gruplarından hastalar, bu kez seslerini şarkılar söyleyerek duyurmak istedi. Hastalar, doktorları bir plastik cerrah, bir radyolog ve bir onkoloğun da enstrümanlarıyla eşlik ettiği gruba "Farkındalık Korosu" adını verdi. İlk kez Çayyolu Tiyatrosu’nda mini bir konserle sahne alan Koro, "Que Sera", Cat Stevens’ın "Morning Has Broken", Faik Cansever’in İleri Marşı, "Habu Diyar" ve Dede Efendi’nin "Gülnihal" şarkısını seslendirdi.

Katılma talebi artıyor

Sanatçılara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası sanatçısı Ayşe Ediz piyanosuyla, Gazi Üniversitesi Plastik Cerrahlarından Doç.Dr. Sühan Ayhan gitarıyla eşlik ederken, Gazi Üniversitesi Onkologlarından Prof.Dr Deniz Yamaç ve Ankara Üniversitesi emekli radyologlarından Prof.Dr. Selma Tükel ise korist olarak topluluğa katıldı. Korist sayısı 10 kişiden kısa sürede 27 kişiye yükseldi.

Şarkı söyleyerek terapi

Haftada bir gün biraraya gelerek iki saat çalışan koronun şefi ise Cihan Can. Koro eğitmeni de olan Can, hastaların "Hiç ses ve kulak eğitimi almadan sahneye çıktıklarını" belirterek, "Seçilerek katılmadılar ama sesleri gayet iyi. Kendilerini teşhir etmekten sakınmıyorlar. Üç aylık bir koro. En basit bir şarkıyı iyi bir şekilde seslendirebiliyorlar. Onlara da çok güzel terapi oluyor" değerlendirmesini yaptı. Hastalardan Neşen Aydın ise doktorların da yanlarında olmasının kendilerine çok büyük moral olduğunu vurgulayarak, "Koroya huzurla gelip huzurla gidiyoruz. Bu bizim için bir terapi oluyor" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!