Meclis’ten ÖHO’lara yeni destek kararı

Güncelleme Tarihi:

Meclis’ten ÖHO’lara yeni destek kararı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2022 16:45

ABB Meclisi’nden, kontak kapatarak seferlerini durduran ÖHO’lar için yeni bir destek kararı çıktı. Oy birliğiyle alınan kararla ücretsiz ve abonman yolcu başına destek rakamları arttırıldı. Rakamlar, bugünden itibaren geçerli olacak şekilde güncellendi.

Haberin Devamı

Meclis’ten ÖHO’lara yeni destek kararı
Başkentte kontak kapatarak seferlerini durduran özel halk otobüsleri(ÖHO) için Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi’nden yeni bir destek kararı çıktı. Bu ay ki son oturumunu önceki gün Meclis Birinci Başkanvekili Fatih Ünal başkanlığında gerçekleştiren ABB Meclisi, ulaşım esnafına desteğe ilişkin Başkanlık Yazısı’nı da görüştü. Yazıda ‘15 Nisan’dan itibaren üç ay süreyle özel halk otobüsü işleticilerine ücretsiz taşıdıkları yolcu başına TL, abonman taşıdıkları yolcu başına 50 kuruş, merkezde hizmet veren Ankara Halk Otobüsleri Kooperatifi’ne(AHOK) bağlı otobüslerde ücretsiz taşıdıkları yolcu başına 3.5 TL, abonman yolcu başına 2 TL, validatör bulunan çevre ilçelerdeki araçlara ise ücretsiz taşıdıkları yolcu başına her ilçenin kendi indiriml tarifesi üzerinden ödeme yapılmasına karar verildiği’ hatırlatıldı.

Meclis’ten ÖHO’lara yeni destek kararı


YENİDEN DEĞERLENDİRİLME ZORUNLULUĞU

“Ülkemizdeki ekonomik koşulların ağırlaşması ve özellikle akaryakıt fiyatlarında artışların devam etmesi sebebiyle gelir desteği ödemelerinin yeniden değerlendirilmesi zarureti hasıl olmuştur” denilen yazıda ‘16 Haziran’dan tarihinden itibaren dört ay süreyle merkezde hizmet veren AHOK’a bağlı araçlara ücretsiz taşıdıkları yolcu başına 5.5 TL, abonman taşıdıkları yolcu başına 3 TL validatör bulunan çevre ilçelerdeki araçlara ise ücretsiz taşıdıkları yolcu başına her ilçenin kendi tam tarifesi üzerinden ödeme yapılması, Yenimahalle - Kızılay, Mamak-Batıkent - Jandarma ve Subayevleri -Aşağı Ayrancı hatlarında çalışan ÖHO’ların yolcu sayılarının diğer hatların yolcu sayılarına göre az olması nedeniyle öğrenci abonman biniş başına verilecek destek ödemesinin 3 TL, ücretsiz taşıdıkları yolcu başına 3,00 TL, diğer otobüs işleticilerine (odaya bağlı olanlar) ise ücretsiz taşıdıkları yolcu başına 3 TL, abonman taşıdıkları yolcu başına 1 TL destek ödemesi yapılması’ teklif edildi.

Haberin Devamı

ORTAK KARARLA ABONMAN DESTEĞİ ARTTIRILDI

Teklife ilişkin söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker, AK Parti, MHP ve CHP grup başkanvekilleriyle aldıkları ortak karar sonucunda, öğrenci abonmanı için verilen desteklerin 3 TL’den 4 TL’ye, diğer abonmanlar için önerilen teklifinde 1 TL’den 1.5 TL’ye çıkarılmasını’ teklif etti.

AK PARTİ: BU GEÇİCİ KALICI ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI

Meclis’ten ÖHO’lara yeni destek kararı


Teklif ile ilgili söz alan ABB Meclisi Ulaşım Komisyonu Başkanı ve AK Parti Meclis Üyesi Nihat Yalçın, çözümün geçici olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Yüzlerce esnafı binlerce kişiyi ilgilendiren bir konunun yine geçtiğimiz aylarda yaşadığımız gibi böyle son dakika, incelememize fırsat bile olmadan gelmesini bir defa teessüfle karşıladığımı ifade etmek istiyorum. Ben hem Ulaşım Komisyonu Başkanı olarak hem Cumhur ittifakı üyeleri olarak günlerdin ulaşım esnafımızın sorunlarının çözülmesi için bir çağrıda bulunuyoruz. Aslında bizim bu çağrımız bu soruna kalıcı bir çözüm bulanması noktasındadır. Bu gelen Başkanlık Yazısı dört ay süreyle sınırlandırılmış bir Başkanlık Yazısı. Belki esnafımızın dört ay süre zarfında bir nebze olsun nefes almasına vesile olacaktır. Ancak bu konunun ivedi şekilde kalıcı bir çözüme kavuşması gerekmektedir. Bununla ilgili modellerimizi söyledik. İşte Bursa, İstanbul modelleri var. Bununla ilgili çalışma da yaptık. Yine daha önce ifade ettiğimi gibi bu konuyla ilgili mesai harcamaya da biz hazırız. Bu geçici bir çözüm. Şimdilik teşekkür ediyoruz ancak bunun hızlı bir şekilde kalıcı çözüme kavuşturulması gerekmektedir.”

Haberin Devamı

CHP: BİZ DE KALICI ÇÖZÜM BULUNSUN İSTİYORUZ

Meclis’ten ÖHO’lara yeni destek kararı


CHP Grubu adına konuşan Meclis Üyesi Haydar Demir ise “Kalıcı çözüm olsun biz de isteriz bunu. Her geçen gün artan akaryakıt fiyatlarını, içinde bulunduğumuz ekonomik koşulları değerlendirdiğimiz zaman özel halk otobüslerine, kooperatiflere yapılacak olan destek kararı Sayın Belediye Başkanı’mızın önerisi. Kabul edilir ve karar alınır esnafımızda bir nebze daha rahatlar. Biz de kalıcı çözüm bulunsun istiyoruz. Bugünkü alınan karar uzun vadeli bir karar değilse de geçici. Belki de ilerleyen günlerde akaryakıt fiyatları düşer ekonomik kriz en azından aza indirilir. O nedenle ben esnafımıza hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu. Yeni destek kararı oy birliğiyle kabul edildi.

Haberin Devamı

USULSÜZ KULLANIM TESPİT EDİLİRSE ÖDEME YOK

Teklifteki rakamlarla beraber usulsüz kullanımların önüne geçilebilmesi için otobüslerdeki günlük ücretsiz kartın kullanımının ilk dört biniş üzerinden hesaplanması, ücretsiz taşınan yolcu sayılarının son üç ayın ortalamasının yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde hesaplanarak gelir desteği verilmesi, ayrıca yapılacak incelemelerde usulsüz kullanım şüphesi doğuracak herhangi bir durumda ödeme yapılmaması da kararlaştırıldı.

Hürriyet Ankara, başkentte özel toplu taşıma hizmeti veren otobüs ve dolmuşçuların ‘akaryakıt alamadıkları ve işletme giderlerini karşılayamadıkları’ gerekçesiyle kontak kapatmalarını ‘Toplu Taşıma Şaştı Kaldı’ ve ‘Kurtuluş Kiralamada’ manşetleriyle gündeme getirmişti. Alınan kararın ardından gözler kontak kapatan özel halk otobüslerine çevrildi. Araçların tekrar sefere çıkıp çıkmayacakları da merak konusu oldu.

BAKMADAN GEÇME!