Meclis’te operasyon tartışması

Güncelleme Tarihi:

Meclis’te operasyon tartışması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2022 01:21

Otobüsçü esnafına gelir desteğinde geçen ay anlaşamayan ABB Meclisi, bu ay uzlaştı ancak tartışma çıktı. CHP’li Haydar Demir’in “Operasyon yapıyorsunuz” ifadesine, AK Parti ve MHP gruplarından tepki geldi.

Haberin Devamı

Meclis’te operasyon tartışması
Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın, geçen ay veto ettiği, AK Parti ve MHP’nin oylarıyla rakamlarında artış yapılan ‘otobüsçü esnafına gelir desteği verilmesi’ kararı, önceki gün ABB Meclisi’ne yeniden geldi. Hukuk ve Tarifeler Komisyonu Başkanı Ercan Kınacı, “Sayın Başkan(Mansur Yavaş) bunu uygun görmemiş ve veto etmiş. Biz de otobüsçü esnafımızın bu işten zarar görmemesi, sıkıntılı süreçte bu işin uzamaması, mahkemeye götürülmemesi noktasında vermiş olduğumuz teklifimizden vazgeçtik” bilgisini verdi. Konu görüşülürken CHP Meclis Üyesi Haydar Demir’in sözleri tartışma çıkardı.

Meclis’te operasyon tartışması


NİYE OPERASYON YAPIYORSUNUZ

Demir, AK Parti grubunun geçen ay gelir desteğinin verilmesine engel olduğunu savunarak, “Bu belediyeyi yöneten irade, yardım yapılması konusunda esnafla konuşmuş, anlaşmış. Her ne kadar buradan karar çıkacak olsa da belediyeyi yöneten Mansur Yavaş ve ekibi bu iradeyi ortaya koyamaz mı? Niye bir operasyon yapıyorsunuz. Operasyon girişiminiz olumsuzlukla sonuçlandıktan sonra niye çıkıp siyaset yapıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Meclis’te operasyon tartışması


ORTAK AKIL DUVARINA TEKME VURUYOR

MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, “Biz burada geçen ay verilmiş bir önergenin vetosu üzerine toplanıyoruz. Bir ortak akıl inşa ediliyor. Bu ortak akıl üzerine bir duvar örülüyor, bir arkadaşımız da geliyor bu duvara tekme vuruyor. Bu Meclis’in dilinde ‘operasyon, geri adım’ gibi bir jargon yok. Burada kimse operasyon yapmıyor. Belediye yönetimi idaredir, Meclis iradedir” dedi.

Meclis’te operasyon tartışması


BU İŞİ SİYASETE ALET ETMEYİN

Başkanlık Yazısı hazırlanırken haberlerinin olmadığına dikkat çeken AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse de esnafın daha fazla mağdur olmaması için önceki önerilerinden vazgeçtiklerini ifade ederek, “Bu işi siyasete alet etmeyin. Eleştiri yapmak provoke etmek midir? Konuşmayalım mı? Elbette konuşacağız, fikirler burada çarpışacak. Operasyon kelimesi buraya uygun değil” diye konuştu.

Meclis’te operasyon tartışması


KONUŞMASINI DOĞRU BULMADIM

Haydar Demir’in konuşmasını uygun bulmadığını belirten İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker de “Esnafımıza yapılan destek için tüm Meclis üyelerine teşekkür ederim. Haydar Demir’in konuşmasını da doğru bulmadım. Fakat bu konu Meclis’e bir ay önce Başkanlık Yazısı’yla geldiği gün keşke geçseydi esnafımız da bir ay perişan olmazdı” şeklinde konuştu.

200-800 TL ARASI VERİLECEK

Oy birliğiyle alınan kararla Ankara’da merkez ve çevre ilçelere hizmet veren özel halk otobüslerine hat, kilometre, yolcu sayıları ve toplam gelirlerine göre her takvim günü için 200 ila 800 TL arasında rakamlarla gelir desteği verilecek. Destek 15 Ocak itibarıyla üç ay süreyle verilmiş olacak.

İŞÇİ ÇIKARMA POLEMİĞİ

ABB Meclisi dört gün, belediyeden çıkarılan işçiler konusunu da tartıştı. Tartışma, AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan’ın geçen hafta ABB’den 3 bin işçinin çıkarıldığını açıklamasıyla başladı. CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, 2019’dan beri 2 bin 866 personelin 601’inin emeklilik, bin 355 personelin kendi isteğiyle, 71 personelin işçi tarafından fesih, 67’in vefat nedeniyle, 23’ünün askerlikten dolayı, 10 personelin tutukluluk sebebiyle işten ayrıldığını açıklamıştı. Neslihanoğlu, “İşten çıkartılan kişi sayısı ise 65 kişidir. Buradan 11 kişi disiplin kurulu nedeniyle, 54 kişi ahlak kurallarına aykırı olduğu nedeniyle işten çıkarıldı” bilgisini vermişti. İşçi çıkarma polemiği önceki gün de devam etti.

NAMUSLU ADAM BAŞIMIZIN TACIDIR

İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker, “Madem bunlar işten atıldı, eylem yaparlardı, ‘ekmeğimizle oynandı’ derlerdi. Ekmeği için çalışan, temiz, dürüst, namuslu adam, bizim başımızın tacıdır. AK Parti’li olduğu için çıkaran kim varsa alçağın en büyüğüdür. Kendi ilçe belediyelerinizden de 100-200 işçi çıkaran var. Onları konuşsak, ‘ilçe belediyelerini konuşmayın’ diyorsunuz” ifadelerini kullandı. Beker, siyasi görüşü nedeniyle işten çıkarıldığı iddia edilen çalışanların listesinin AK Parti tarafından kendisine verilmesini de istedi.

SİZ İŞÇİLERİN EKMEĞİYLE OYNADINIZ

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, işçilerin çıkarıldığını ve baskı uygulandığını belirterek, “Siz işçilerin ekmeğiyle oynadınız. Bile bile yüzlerce insanı AK Parti’li diye kapının önüne koydunuz. Bunun vebalini ne burada ne de ahirette ödeyemezsiniz. O işten çıkarttığınız insanlar bunun cevabını size seçimde verecek” dedi. Köse listeyi de Beker’e vereceklerini söyledi.

Haberin Devamı

11 ŞUBAT 2022
Hürriyet Ankara, ABB’nin BELTAŞ’ın aylık 765 bin TL zarar ettiği’ gerekçesiyle Meclis’e sunduğu arasında zamlı tarife teklifinin de olduğu talepleri ‘ZAM MI GELİYOR’ manşetiyle duyurmuştu.

Haberin Devamı

OTOPARK ÜCRETLERİNDE TEFE-TÜFE ESAS ALINACAK

ABB’nin otoparklarını işleten BELTAŞ’ın 2022 ücret tarifesi de Meclis’te görüşüldü. Hukuk ve Tarifeler Komisyonu Başkanı Ercan Kınacı, teklif edilen tarifedeki fiyatların yüzde 100 artışla fahiş seviyede olduğunu belirterek ‘artışın TEFE-TÜFE ortalaması alınarak belirlenmesi’ni önerdi. Teklif, AK Parti ve MHP’nin ‘evet’ oyu vermesinin ardından oy çokluğuyla kabul edildi. CHP ve İYİ Parti karara ‘ret’ oyu kullandı.

BAKMADAN GEÇME!