Masmavi sulara erken hazırlık

Güncelleme Tarihi:

Masmavi sulara erken hazırlık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2013 00:00

Yaklaşan yaz ayları ile birlikte Başkent’ten kaçış planları yapmaya başlayan Ankaralılar, her şey dahil oteller ve tatil köylerinin yanı sıra mavi yolculuk gibi doğal alternatiflere yöneliyor.

Haberin Devamı

Mavi Ege sularının sığındığı yeşil koylara konuk olan guletler, yaz tatili için en keyifli alternatiflerden biri... İndirimlerden yararlanarak, tatili cüzdana uydurmak isteyen Başkentliler, şu günlerde erken rezervasyon telaşına düştü. Güneşin kavurduğu bozkırda geçirilecek yaz tatiline, renkli bir mola vermek isteyenler, mavi yolculuk alternatifini değerlendiriyor.
Türkiye’de son yıllarda ciddi bir sektöre dönüşen mavi yolculuk, “gulet” adı verilen deniz taşıtlarıyla yapılıyor. Muğla’nın deniz kapıları Marmaris ve Göcek’ten Ege sularına açılan rengarenk yelkenler, keyifli bir tatil geçirmek isteyenlerin yakın takibi altında. Geçmişte sadece yabancı turistlerin ilgi gösterdiği mavi yolculuk, son 10 yılda Türkler tarafından da tercih edilmeye başlandı. Yedi günlük turlara çıkan arkadaş grupları, aileler ve iş arkadaşları, yıl boyu biriktirdikleri negatif enerjiyi Ege’de boşaltıyor.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ DOĞALLIĞI BOZUYOR

Yıllar önce teknolojiden uzak, ahşap guletlerle başlayan mavi yolculuk sektöründe rekabet kızıştıkça lüks alternatifler artıyor. Bugün, maddi karşılığının sağlanması durumunda klimalı, jakuzili, plazma TV’lerle donatılmış çok lüks teknelerle mavi yolculuğa çıkmak mümkün. Hatta içinde Türk hamamı dahi bulunan deniz taşıtları da mavi yolculuğun yeni standartlarını belirliyor. Fakat sektöre yıllarını veren kaptanlar, teknoloji ile işin doğallığının bozulduğu görüşünü savunuyor. Sezon boyu Marmaris Marina’dan aldıkları yolcuları ile her hafta yeni bir rotaya yelken açan kaptanlar Şahin Ertekin ve Süleyman İçel, mavi yolculuğun öyküsünü Ankara Hürriyet’e anlattı.

Masmavi sulara erken hazırlık
Karayip Korsanları filmindeki Jack Sparrow adlı karaktere benzerliği nedeniyle adı "Kaptan Jack"e çıkan Kaptan Süleyman İçel ve Şahin Ertekin

DİKKAT ÇEKEN BENZERLİK

Şahin Kaptan, akademili denizcilerden... Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Yüksekokulu’ndan mezun olduktan sonra yıllarca uluslar arası sularda dümen sallamış. Memleket hasreti ağır basmaya başlayınca biriktirdikleri ile satın aldığı Suvari guletini Ege sularına indirmiş... Karayip Korsanları filmindeki Jack Sparrow karakterine benzediği için yolcuları tarafından “Kaptan Jack” adıyla tanınan Süleyman Kaptan da alaylı denizcilerden. Öyle ki guletinin ismi dahi “CaptainJack”... Çocuk yaşlarda açıldığı mavi sulardan bir daha evine dönememiş...

Haberin Devamı

HER ÖĞÜNE FARKLI KOY

Kaptanların verdiği bilgiye göre, 8 ya da 20 kişilik yolcu gruplarını taşıyabilen guletlerde iki tür konaklama seçeneği bulunuyor. “Kabin charter” denilen uygulamada guletteki her bir kabin ayrı ayrı yolcu gruplarına kiralanıyor. Diğer sistemde ise, mavi yolculuk için kendileri bir araya gelen grup, tekneyi tümüyle kiralıyor. Bir hafta süren mavi yolculukta yemekler, gulet mürettebatı tarafından hazırlanarak yolculara sunuluyor. Yeşil sırtları ile denizi gölgeleyen bir koyda yapılan sabah kahvaltısını, bir başka koydaki öğle ve akşam yemekleri izliyor. Avlanmaya meraklı yolcuların oltaları ile tuttukları balıklar da mürettebat tarafından hazırlanarak neşeli sofralara sunuluyor.

Haberin Devamı

RENKLİ SERÜVEN

Ege sularının yeşille buluştuğu cennet koylarda geçirilen bir haftalık sürede, yüz yıkamak yerine denize girerek güne başlamanın adetten olduğu bilgisi tüm yolculara sunuluyor. Kıyı köylerinden küçük sandallarla teknelere ulaşan taze köy ekmeği ve yumurta ile yapılan kahvaltılar, saatlerce sürüyor. Cesaretini toplayabilen yolcular; parasailing, jet-ski, banana gibi aktivitelerde yeteneğini ölçebiliyor. Eğlenmeyi yaşam tarzı haline getiren arkadaş gruplarıyla çıkılan mavi yolculuklar, sonunun gelmesi istenmeyen renkli bir serüvene dönüşüyor. Mavi rüyadan geriye ise tüm yüzlerin güldüğü fotoğraf kareleri kalıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!