Mahkumlar hapishaneye “parasıyla güneş” istediler

Güncelleme Tarihi:

Mahkumlar hapishaneye “parasıyla güneş” istediler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2011 00:00

Çoğu zaman dramatik olaylara el koyan Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bugünlerde mahkumlardan gelen iki ilginç başvuruya çözüm arıyor. Stresten saçlarını kaybeden mahkum, iki doktor raporuyla saç ekim kliniğine sevkini isterken, Rusya’daki bir uygulamayı örnek alan hükümlüler de hapishaneye solaryum talep ettiler.

Komisyon Başkanı Zafer Üskül, alışık olmadığı başvurular karşısında nasıl bir yol izleyeceğini şaşırdı. Ankara F tipi cezaevinden başvuran mahkumun hikayesi, dilekçesindeki anlatımıyla şöyle:

“Sayın Başkanım, 5 yıldır cezaevindeyim. Sıkıntı ve stresten saçlarım döküldü. Doktor kontrolünde medikal tedavi uygulandıysa da sonuç alamadım. Akabinde tek çarem saç ekimi yaptırmam. Kocaeli Araştırma Hastanesi dermatoloji bölümünden uzman hekimler tarafından ‘medikal tedavilerden fayda görmediğinden saç ekimi yapılabilir’ raporu aldım ve yine aynı hastanenin plastik cerrahi bölümünden uzman hekimlerden ‘hastanın saç ekimi yapılan bir klinikte değerlendirilmesi uygundur’ diye rapor aldım. Bu iki raporumu merceğinize sunuyorum.

Askerlerin harcırahını da öderim

Bulunduğum cezaevi yönetimine saç ekimi yapılan özel bir kliniğe sevkimi istedim. Tüm masrafları tarafımdan karşılanmak üzere, bunun içinde askerlerin yol harçları da dahil. Fakat cezaevi yönetimi raporlarıma ‘saç ekimi zorunludur’ ifadesinin eklenmesini istedi. Yeniden başvurduğum doktorlar bu raporlarla sevk işleminin yapılabileceğini, ‘zorunludur, gereklidir’ diye bir raporu tıbben veremeyeceklerini belirttiler. Şu an sağlık hakkım ve insan hakkım elimden alınmıştır.”

Güneşin parası neyse verelim

Kartal Cezaevi’nden yazan bir grup mahkumun talebi de şöyle:

“Rusya’nın başkenti Moskova’daki Butyrskaya cezaevinde 2009 tarihinde mahkumların yeteri kadar güneş ışığı göremediklerinden, cezaevi yönetimince solaryum hizmeti mahkumlara verilmiştir. Faydalanmak isteyen mahkumlar seans ücretini (10 ruble-50 kuruş) ödemekteler. Sayın başkanım, bizler de yeterli güneş göremiyoruz. Sizin girişiminizle solaryum hizmetinin cezaevinde ücreti karşılığı yapılmasını istiyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!