Mahkeme kararı zabıtayı durdurdu

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme kararı zabıtayı durdurdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2016 14:53

Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, ‘taşınma çıkmazı’nın 3’üncü gününde oto galerileri boşaltmak için Çevik Kuvvet ve TOMA’lar eşliğinde Emek 8. Cadde’ye geldi. Ancak galericilerin aldığı ‘yürütmeyi durdurma’ kararı nedeniyle işlem yapmadan geri döndü. Galerilere yönelik uygulama yapılması için yasal sürecin bekleneceği açıklandı.

Haberin Devamı

Başkent’te, kent içindeki 2’nci el oto galeriler ile Şaşmaz’daki kamyon ve TIR garajlarının şehir dışına taşınmasıyla ilgili yaşanan ‘taşınma çıkmazı’nın 3’üncü günü olaylı geçti. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, kent içindeki 2’nci el oto galeriler ile Şaşmaz’daki kamyon ve TIR garajlarının şehir dışına taşınması için verdiği süre 1 Mart’ta doldu. 1 Mart sabahı polis ekipleriyle birlikte oto galerilerin yoğunlukta olduğu Bahçelievler, Emek ve Aydınlıkevler ile kamyon ve TIR garajlarının bulunduğu Şaşmaz’a giden Büyükşehir ve ilçe zabıta ekipleri, galerici ve nakliyatçıları ‘taşınmamaları halinde faaliyetlerinin durdurulacağı, ruhsatlarının da iptal edileceği’ yönünde uyardı. Aynı gün Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) aldığı karar ile Emek 8. ve 4. caddeler başta olmak üzere galerilerin yoğunlukta olduğu bölgelerdeki cadde ve sokaklara, 08.00-20.00 saatleri arasında park yasağı getirildi.

Haberin Devamı

Mahkeme kararı zabıtayı durdurdu

ÇEVİK KUVVET VE TOMALARLA GELDİLER

1 Mart’ta yapılan uyarı ve denetimler ile alınan park yasağı kararlarının ardından 2 Mart’ta, Meclis kararı gereğince uygulamalar yapılması beklenirken, oto galeriler faaliyetlerini sürdürmeye devam etti. ‘Taşınma çıkmazı’nın üçüncü günü ise olaylı başladı. Ankara Valliği koordinesinde Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, işlem yapmak için çevik kuvvet ve TOMA’lar eşliğinde dün sabah, Emek 8. Cadde’ye geldi. Trafik ekipleri ise, UKOME kararı ile 2 gün önce ‘park etme ve duraklama’ yasağının getirildiği caddede park halinde bulunan araçları, çekiciler ile kaldırdı.

KARARI GÖRÜNCE GİTTİLER

Zabıta ekiplerine tepki gösteren oto galericiler, Ankara Oto Galericileri Derneği’nin (ANODER) Meclis kararına karşı Ankara 15. İdare Mahkemesi’nden aldığı ‘yürütmeyi durdurma’ kararını göstererek, uygulamanın durdurulmasını istedi. Yapılan incelemelerin ardından ekipler, caddeden ayrıldı. Cadde üzerinde bulunan cepler ise araç park edilmemesi için Büyükşehir Belediyesi ekiplerince, beton bariyerler ile kapatıldı. Galericiler de satılık araçları dükkanlarının önüne çıkararak, faaliyetlerine devam etti.

Haberin Devamı

MAHKEME NE DERSE O OLACAK

Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanı Abdurrahman Karabudak, şöyle konuştu:
“1 Mart uygulamalı Meclis kararımız neticesinde, ilçe zabıta müdürlükleri ve Büyükşehir Zabıta Daire Başkanlığı ekiplerimiz, karara uyan ve uyanmayan işyerleriyle ilgili gerekli tespitleri yaptı. Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizle birlikte Emek Bişkek Caddesi’ne geldik. Ardından, esnafın ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının buna karşı mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı aldıkları beyanları üzerine, ilgili kararı inceledik. Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşavirliği’nin de 15. İdare Mahkemesi tarafından bu kararın alındığını teyit etmesinden dolayı bir işlem yapımayan ekiplerimiz, mahkeme sonucunu beklemek üzere bölgeden ayrıldı. Bu karar, tüm ilçeler için geçerli. Mahkemeden ne sonuç çıkarsa onu uygulamak zorundayız. Mahkeme ne derse o olacak.”

Haberin Devamı

KARAR TÜM GALERİLERİ KAPSIYOR

Oto galerici esnafı adına konuşan Ankara Oto Galericiler Derneği Başkanı Kalkan, şu ifadeleri kullandı:
“Yapılan uygulama yanlış. Biz yürütmeyi durdurma kararını aldık. Bunu belediyede, genel sekreter yardımcısı ve belediye başkan yardımcılarına gösterdik. Dediler ki; ‘Siz yürütmeyi durdurma kararını almışsınız, bu olay bitmiş. Biz sizi bundan sonra rahatsız etmeyeceğiz. Uygulama yapmayacağız.’ Hem bireysel hem de dernek olarak dava açtık. Hem derneğin kararı hem bireysel başvuruların kararı çıktı. Ve bu karar Ankara’daki bütün galerileri kapsıyor. Buraya gelmeden derneğe gelseler, biz durumu izah etsek ve elimizde belge yoksa eğer böyle bir uygulama yapsalar, haklılar. Ama TOMA’larla, çevik kuvvetlerle buraya gelmek yanlış bir şey. Biz vergi veriyoruz. İstihdam yaratıyoruz. Yanımızda bir sürü insan çalışıyor. İllegal bir şey yapmıyoruz.”

Haberin Devamı

Mahkeme kararı zabıtayı durdurdu

YASAK VATANDAŞI VURDU

Öte yandan 8. Cadde’de çekilen çekilen park halindeki araçların, 2 gün önce getirilen park ve duraklama yasağından haberdar olmayan vatandaşlara ait olması da dikkat çekti. Araçlarını daha önce yol kenarlarına ve kaldırımlara park eden oto galericiler, yasağın ardından satılık araçları sadece dükkanlarının önüne çıkardı. Yasaktan habersiz vatandaşların araçları ise dün sabahki uygulamalar sırasında trafik ekiplerince çekildi.
Aydınlıkevler’de ise, ilk gün yapılan zabıta denetimleri sırasında dükkanların içine alınan, denetimlerin olmadığı ikinci gün kaldırıma çıkarılan satılık araçlar, üçüncü gün kaldırım ve yolu işgal etmeyecek şekilde dükkanların önüne çıkarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!