Lisanslı depoda kira ücreti devletten

Güncelleme Tarihi:

Lisanslı depoda kira ücreti  devletten
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2018 09:31

Türkiye’de lisanslı depoculuk sisteminde 2 milyon 48 bin tonluk kapasiteye ulaşıldığını belirten Bakan Tüfenkci, “Ürününü lisanslı depoya koyan üreticilerin depo kira ücretinin tamamını devletçe karşılayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Polatlı Ticaret Borsası tarafından ilçede Hasan Bayramı etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Polatlı Ticaret Borsası Başkanı Yahya Toplu da katıldı. Etkinlikte Polatlı Ticaret Borsası Elektronik Satış Salonu düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tarım ürünlerinin fiyatlarının ticaret borsalarında arz ve talep şartlarına göre oluştuğunu kaydeden Tüfenkci, ticaret borsalarının etkin ve işleyen piyasa mekanizmasının oluşmasında ve fiyat hareketlerinde istikrarın sağlanmasında en önemli aktör olduğunu vurguladı. Tüfenkci şu bilgileri verdi:

ÜRÜN KARŞILIĞI SENET İŞLEM GÖRÜYOR

“Üretim ile pazarlama, birbirinin ayrılmaz parçalarıdır. Tarımda üretim, depolama ve fiyat oluşumu birbirinden ayrı düşünülemez. Lisanslı depoculuk sisteminin ilk adımı 2011’de 20 bin tonla Polatlı’da atıldı. Lisanslı depolara teslim edilen ürünler karşılığındaki senetler borsalarda işlem görüyor. Bugün tüm ülke çapında lisanslı depoculuk sisteminde 2 milyon 48 bin tonluk kapasiteye ulaştık. Kuruluş izni almış 129 şirketin tamamına lisans verilmesi durumunda ise öngörülen depolama kapasitemiz 10 milyon tonu aşacaktır. Ürün ihtisas borsasının da faaliyete geçmesiyle artık ürünleriniz bu borsada işlem görecek. Sadece ilgili yatırımcılar değil, lisanslı depolardaki ürünlere yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımız ürün ihtisas borsasından hisse alarak ticaretin gelişmesine vesile olacak. Ürünlerini lisanslı depolarda muhafaza eden ürün sahiplerinin lisanslı depo işletmelerine ödediği depo kira ücretlerinin yarısını devletçe karşılıyoruz. Bundan sonra ürünlerin lisanslı depo kira ücretinin tamamını devletçe karşılayacağız.”

Haberin Devamı


ÜRÜN İHTİSAS BORSASI’NI HAYATA GEÇİRECEĞİZ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da tüm ticaret borsalarına ücretsiz verecekleri yeni bir tescil yazılımı hazırladıklarını belirterek, bu program sayesinde tescile gelen üyelerin bütün işlemlerini buradan yapabileceğini kaydetti. Ürün İhtisas Borsası'nı da hayata geçireceklerine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Lisanslı depolardan alacağınız ürün senetleri, bu borsada alınıp satılacak. Bu sistemle üreticinin, tüccarın mahsulü, ulusal ve uluslararası piyasada doğrudan alıcı bulabilecek" diye konuştu.

Haberin Devamı


DÜRÜST SATIŞ İMKANI SAĞLAYACAK

Polatlı Ticaret Borsası Başkanı Yahya Toplu da, Polatlı Ticaret Borsası Elektronik Satış Salonu’yla ilgili şunları söyledi: “Polatlı Ticaret Borsası Elektronik Satış Salonu’ndaki sistem daha dürüst bir satış imkanı sağlayacak. Daha önce alıcı-satıcı birbirini tanıdığı için fiyat vermek istemiyordu. Şimdi kimse kimsenin aldığı veya sattığı ürünü bilmiyor. Direkt ürüne fiyat veriyor, ürünün kime ait olduğu belli değil. Herkes ihtiyacı olan ürünü alıyor veya satıyor. Bakanlığın izin verdiği şekilde 10 ürün aynı salon içinde birden satılacak. Ürünü dijitale taşıdık. 1.5 saatlik seans içinde Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) alım-satımı, ürünlerin satıcı ve alıcıyla buluşması daha sağlıklı bir şekilde işleyecek. Alıcı ile satıcı arasında daha rekabetçi bir kural içinde ürünü sattırmak amacındayız. Elektronik sisteme taşımamızın amacı da bu. Yaşanabilecek sıkıntıları da bertaraf eden bir sistem.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!