Kuyumcular altın ihracına talip

Güncelleme Tarihi:

Kuyumcular altın ihracına talip
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2017 14:27

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası programı hakkında konuşan Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, "Uygulamanın kuyumcular üzerinden yapılmasının daha uygun olacağı düşüncesindeyiz" dedi.

Haberin Devamı

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, en çok tercih edilen yatırım araçlarından altının yastık altında saklanması nedeniyle reel ekonomiye katkı sağlayamadığını ifade etti. Çavuşçulu, değeri 100 milyar doları bulan yastık altındaki altını ekonomiye kazandırmak için Hazine Müsteşarlığı tarafından uygulamaya konulan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı programı kapsamında vatandaşların altın kirası karşılığı, bankadan belli bir miktar faiz ya da kar payı alacağını söyledi. Uygulama kapsamında, yatırımcılar tarafından Ziraat Bankası şubelerine getirilecek 22 ve 24 ayar Cumhuriyet ziynet ve sikke altınların, darphane altınlarının, külçe altınların ve 22 ayar bilezik, kolye gibi takıların kabul edilebileceğine dikkat çeken Çavuşculu şunları kaydetti:

İYİYE GİTMESİNİ İSTİYORUZ

Haberin Devamı

"Yeni sistemde tüketici mağdur edilmeyecek. Altınlar, Hazine garantisinde devletin kasasına girecek. Devlet tarafından muhafaza edilecek, A, B, C bankalarının olmadığı bir sistemden bahsediyoruz. Ülke ekonomisi için olan bir şeye olumsuz bakmamız mümkün değil. Ekonominin iyiyiye gitmesini istiyoruz, zira hepimiz aynı gemideyiz. Ülke ekonomisine katkı sağlayacak bir şeye biz de 'evet' deriz ancak uygulamanın kuyumcular üzerinden yapılmasının daha uygun olacağı düşüncesindeyiz."

VERGİLENDİRME OLMAYACAK

Ziraat Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, 2 Ekim'de başlayan 4 ayrı ihraç programı çerçevesinde, 81 ilde, 245 ilçede bankanın 331 şubesinde altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası talep toplama işlemleri sürüyor. Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın ile reşat altınlar bu kapsamda değerlendirilmeyecek. Bankaların altın mevduat hesaplarında bulunan kaydi altınlar başvuruya konu olmayacak. Altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında birebir kabul edilecek, yatırımcılar hiçbir kayba uğramayacak. Başvuru için alt tutar sınırlaması bulunmayan uygulamada, teslim edilen altın karşılığında müşterilere hesap cüzdanı verilecek. Altınlar, Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikaları Merkezi Kayıt Kuruluşu bünyesinde kayden saklanacak ve yatırımcı tarafından izlenebilecek. Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilecek senetlerden elde edilecek kazançlar üzerinden herhangi bir vergilendirme söz konusu olmayacak. Yatırımcılar, 6 ayda bir kupon/kira geliri elde ederek altın yatırımlarına kazanç sağlayabilecek, bu kazançlarını veya istemeleri durumunda senedin vadesinden önce işlemiş geliri ile anaparalarını kısmen veya tamamen Türk lirası karşılığı olarak alabilecek.

VADE DOLUNCA FİZİKİ TESLİM

Haberin Devamı

Vade tarihinden önce Ziraat Bankası’na satılan senetler için fiziki altın teslimatı yapılmayacak. İhraç tarihini takip eden ilk 3 ay içerisinde senetlerin Ziraat Bankası’na satılmak istenmesi durumunda, yüzde 1,50 iskonto oranı kullanılarak banka tarafından geri alım yapılırken, ihraç tarihini takip eden 3 aylık süre sonrasında ise herhangi bir iskonto uygulanmayacak. Ziraat Bankası’nca geri alınan senetler tekrar müşterilere satılmayacak. Fiziki altın teslimatı vade tarihinden sonra şubelerce gerçekleştirilecek. Vade sonuna denk gelen tarihte yeni bir senet ihraç edilmesi durumunda mevcut yatırımcılar söz konusu senetler için tekrar talepte bulunabilecek.

BAKMADAN GEÇME!