Kuyruk sancısı sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Kuyruk sancısı sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2013 01:12

Sosyal Güvenlik Kurumu, Ankara Hürriyet’in “Doğum sonrası kuyruk sancısı” haberi üzerine özel hastaneden alınan belgeyi kabul etmeyerek, yeni doğum yapmış kadınları kuyruğa sokan uygulamada yeni düzenlemeye gitti.

Haberin Devamı

SGK, ilgili yönetmeliğe “Analık sigortasından düzenlenen istirahat raporları için onay şartı aranmaz” ifadesini ekledi.
Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren, “Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılamsına Dair Yönetmelik” ile artık hamile kadınlara doğum öncesi ve sonrası yasal olarak tanınan istirahat raporları için onay şartı aranmayacak.
Ankara Hürriyet’in haberinin ardından harekete geçildiğini ve mağduriyetleri ortadan kaldırmak için yönetmelik değişikliği yapıldığını belirten SGK yetkilileri, “Anne adayları ve annelerin isyanı, son derece yerinde bir şikayetti. Mağduriyetlerin gündeme gelmesiyle sorunun farkına varıldı ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 39. maddesinin birinci fıkrasına ‘Analık sigortasından düzenlenen istirahat raporları için onay şartı aranmaz’ cümlesi eklendi” dedi. SGK ile anlaşmalı olsun ya da olmasın tüm kurumlarda meydana gelen doğumları, elektronik ortamda, Nüfus Kayıt Sistemi’nden gördüklerini ifade eden yetkililer, şunları söyledi:

Haberin Devamı

HABERLE FARKINA VARDIK

“SGK ile anlaşması olmayan kurumlarda meydana gelen doğumlarda, emzirme ücreti, doğum öncesi ve sonrası istirahat parası için rapor gerekiyordu. Söz konusu raporun geçerli olması için ise, SGK ile anlaşması olan hastaneler tarafından onaylanması şartı aranıyordu. Annelerin ve anne adaylarının şikayetlerinin ardından değerlendirmeye alınan uygulamanın, iş yükü ve mağduriyetlere yol açtığı görüldü. Sahte doğum belgelerinin önüne geçmek için yapılan eski uygulamaya, teknolojinin gelişmesi ve elektronik ortamda tüm doğumların kayıt altına alınması ile gerek kalmadı. Yerinde bir değişiklikle, bürokratik engeller ortadan kaldırıldı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!