Kuru sıkıya önlem seçime takıldı

Güncelleme Tarihi:

Kuru sıkıya önlem seçime takıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2007 00:00

Suç artışlarında önemli rol oynayan kuru sıkı tabancalara sıkı denetim getirecek olan yasa tasarısı TBMM’nin kapanması nedeniyle yeni döneme kaldı.

Yenİ oluşacak mecliste tasarı yasalaşırsa, 18 yaşından küçüklere satılamayacak. Ses ve gaz fişeği atan tabancaların imali, ithali, taşınması ve bulundurulmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen kanun tasarısı geçen mart ayında İçişleri Komisyonu’nda kabul edilmişti. Ancak 22 Temmuz seçimleri nedeniyle Meclis’in kapanması bu tasarının da yasalaşmasını engelledi. Tasarı, yeni dönemde ele alınıp yasalaşırsa şu hükümler hayata geçecek.

İMALAT İZNE TABİ

Kurusıkı tabancaların imali, Sanayi Bakanlığı’nın iznine tabi olacak. İzinsiz imale üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Bu silahların, ruhsata tabi silah vasfına dönüştürülmesini engelleyecek şekilde üretilmesi zorunlu olacak. Bu yönde tadilat yapanlara 5 yıldan 8 yıla kadar ağır hapis cezası verilecek.

ÇOCUKLARA SATIŞ YASAK

Kurusıkı silahlar, kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olanlar ile ateşli silahlarla işlenen suçlardan hükümlü bulunanlara ve 18 yaşından küçüklere satılmayacak. Bu silahların satışı, mermi veya av malzemesi ya da yivsiz tüfek satışı valiliklerce ruhsatlandırılmış yerlerce yapılacak.

Sahte çürük operasyonu 11 kişi gözaltına alındı

Para
karşılığı sahte çürük raporu düzenledikleri ve aldıkları iddiasıyla gözaltına alınan 11 kişi, adliyeye çıkarıldı.

DTP’Lİ DEMİRTAŞ DA VAR

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı üzerine başlatılan operasyon kapsamında gözaltına alınan ve aralarında Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Demirtaş’ın da bulunduğu 11 kişi, Ankara İl Jandarma Alay Komutanlığına bağlı ekipler tarafından sabah saatlerinde Ankara Adalet Sarayı’na getirildi. Zanlılar, Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan’a ifade verecekler.

Satan da satın alan da bildirimde bulunacak

Kurusıkı silahları satan bayilerle, üçüncü şahıslara devreden ve devralanlar, bir ay içinde mahalli mülki amire bildirimde bulunacak. Silahlar, her an kullanıma elverişli olmayacak ve kolay ulaşılmayacak şekilde, kutu içinde nakledilebilecek. Kanunun çıktığı tarihte kurusıkı tabancaları elinde bulunduranlar, bir yıl içinde mülki amirliğe bildirimde bulunmaları halinde, haklarında cezai işlem yapılmayacak. Üretim yapanlar ise gerekli izinleri altı ay içinde alacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!