Kuraklığa karşı damla sulama

Güncelleme Tarihi:

Kuraklığa karşı damla sulama
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2007 00:00

Ankara Pancar Kooperatifi Başkanı ve Avrupa Pancar Federasyonu (CIBE) Yönetim Kurulu Üyesi Muhittin Bıyıkoğlu, tarım sektöründe "vahşi sulama" olarak bilinen salma sulama sistemine yasak getirilmesini ve damlama sulama sisteminin benimsenmesini istedi.

Küresel ısınmanın yol açtığı kuraklığa karşı mücadelede damlama sulama sistemi yönteminin benimsenmesi gerektiğine işaret eden Bıyıkoğlu, "Böyle giderse özellikle İç Anadolu bölgesinde bugünleri bile arar hale geliriz" dedi. Porsuk Çayı’nın çekildiğini, Sakarya Nehri’nin yürüyerek geçilebilecek hale geldiğini söyleyen Muhittin Bıyıkoğlu, çiftçilerin aşırı su tüketiminden kaçınmaları gerektiğini vurguladı.

KOTALAR DÜŞÜRÜLDÜ

Şeker pancarına uygulanan kota nedeniyle çiftçinin pancar ekemez hale geldiğini söyleyen Bıyıkoğlu, 2001 yılında çıkarılan şeker kanunundan sonra göreve gelen tüm hükümetlerin dış güçlerin baskısına boyun eğerek pancar üretimine kota uyguladıklarını söyledi. Bıyıkoğlu şunları söyledi: "Bu yıl da yüzde 10 civarında kotalarda düşüklük yaşandı. Ve böylece çiftçi pancar ektiği için adeta cezalandırılmaktadır. Resmi kayıtlara göre son dört yılda yüzde 60 oranında gerçekleşen enflasyon rakamlarına rağmen pancar fiyatları aynı süre içinde sabit kalmıştır. Bu da çiftçinin pancar ekmemesi anlamına gelmektedir." Bıyıkoğlu, ithal edilen ve mısırdan elde edilen tatlandırıcıların düşük maliyeti olmasına karşın gen yapısıyla oynanması nedeniyle sağlık açısından bir çok ciddi risk taşıdığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!