Kültür-sanat çınarı Sıtkı Fırat’ı kaybettik

Güncelleme Tarihi:

Kültür-sanat çınarı Sıtkı Fırat’ı kaybettik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2016 20:48

Fotoğraf ustası, ressam ve sanat eğitimcisi Sıtkı Fırat hayata veda etti. Ankara’da 36 yıl önce, oğulları Aykut ve Artuk ile birlikte Fıratcolor Renkli Fotoğraf Laboratuvarı’nı kuran Fırat, Cumartesi günü Kocatepe Camisi’nde kılınacak öğle namazından sonra Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedilecek.

Haberin Devamı

Tam 65 yıldır sanat tutkusuyla Türkiye’yi karış karış gezen Fırat, Erzincan Kemaliye’de doğdu. İlkokul, ortaokul ve öğretmen okulunu İstanbul' da bitirdi. Anadolu'da bir yıl köy öğretmenliği yaptı. Daha sonra girdiği Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünde fotoğrafla tanıştı. Fotoğraf eğitimi aldığı Şinasi Barutçu'dan etkilendi. İlk makinesini 1949 yılında alan Fırat, öğretim üyesi olarak fotoğraf eğitimi verdiği Gazi Eğitim Enstitüsü’nden 1977 yılında emekli oldu. Türkiye’de renkli fotoğraf çekimlerinin artmasıyla eksikliği hissedilen çekim sonrası hizmetlerin ve kendi çalışmalarının karşılanması amacıyla 1978 yılında Almanya’da Photo Kina’ya giderek incelemelerde bulundu ve Fıratcolor’ı kurdu. Yurtdışında 30’u aşkın ülkeyi gezerek fotoğraflayan Fırat, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Almanya, Rusya, Malezya, Kuveyt, Azerbaycan, Balkan Ülkeleri, Kıbrıs, Japonya ve Çin’de sergiler açtı. Yurtiçinde ve yurtdışında açtığı 100’ün üzerindeki sergiden, "Memleketim", “Türkiye”, "Doğu Karadenizin Güzellikleri", "Ormanlarımız ve güzellikleri", "Güneşin Doğduğu Yer Türkiye", "Yurttan ve Dünyadan Yansımalar", "Saklı Cennet Kemaliye" adlı sergileri yurdun bir çok ilinde tekrarladı.

Haberin Devamı

BELGESELİ ÇEKİLDİ

Çok sayıda ödülün sahibi olan Sıtkı Fırat’a 1998 yılında TÜRKSAV tarafından “Türk Dünyasına Hizmet Ödülü”, 2004 yılında FSK tarafından “Fotoğrafta 50.yıl Onuru”, 2001 yılında FIAP tarafından “Yılın Duayen Sanatçısı”, 2005 yılında Sanat Kurumu’nca “Yılın Fotoğraf Sanatçısı” ünvanları ve 55. Fotoğraf yılı dolayısı ile Kültür Bakanlığı’nca başarı plaketi verildi. 2011 yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı. Sıtkı Fırat 1976’da YAYKUR Eğitim Enstitüleri için “Fotoğrafçılık’’ adlı kitabını, sonraki yıllarda “Selçuklu Sanatı”, “Güneşin Doğduğu Yer Türkiye”, “Yurttan ve Dünyadan Yansımalar”, “ Saklı Cennet Kemaliye” adlı fotoğraf kitaplarını, 60. fotoğraf yılında da “Türkiye’den Renkler ve Şaheserler” adlı prestij kitabını, 2012 yılında Mevsim Mevsim Yedigöller kitabını yayınladı. Fırat’ın 2011 yılında TRT tarafından belgeseli çekildi.

Haberin Devamı

Kültür-sanat çınarı Sıtkı Fırat’ı kaybettik

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!