Kültür hazinesi halı ve kilimler

Güncelleme Tarihi:

Kültür hazinesi halı ve kilimler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2010 00:00

Paha biçilemez tarihi halı ve kilimleriyle 35 yıldır hizmet veren Uçan Halı’nın sahipleri Gözde ve Ebubekir Üçtepe, son yıllarda halı ve kilimin modaya dönüştüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Halı dokumaya 1950’li yıllarda genç kızlara yardım ederek başlayan Ebubekir Üçtepe, o çağlarda halıcı olmaya karar verdiğini belirtti.
Anadolu’nun dört bir yanından topladıkları “Uçan Halı”ların buram buram tarih koktuğunun altını çizen Üçtepe, halıcılığın yıllar geçtikçe nasıl hobiye dönüştüğünü şöyle anlattı:
“1950’lerde ortaokulda mahallemizde genç kızlar halı dokurken okul dönüşü beni de aralarına alarak halı dokumayı öğrettiler. Halı tozunu ilk o yıllarda yuttum. Daha sonra Ankara’da ekonomi okuduktan sonra özel sektörde çalıştım. Fakat aklımda hep kendi işimi kurmak, halıcı olmak vardı. Aşık olduğum bu işe 1975 yılında başladım. 1995 yılından itibaren kızım da benimle çalışmaya başladı.  
Uçan Halı efsane değil
Gelen her müşteri uçan halı var mı diye soruyor. Gerçekten uçan halı var. Uçan Halı sınıfının en iyisi, en seçkini, en kalitelisi demek. Yirmi-otuz tezgahta dokunan halıdan dört-beş tanesi boyasıyla, motifiyle, yünüyle dokuyan insanların sevincini, hüznünü, sevdasını en iyi yansıtanıdır. Tezgahlardan halıları seçerken onlarla gözgöze geliriz ve mağazamızdaki Uçan Halı’lara katılmasını sağlarız.
Halılar yüzyıllardır insanların duygularını düğümler aracılığıyla anlatan bir kültür hazinesidir. Bu kültür hazinesinin tanıtılmasında, unutulmaya yüz tutmuş değerlerin hatırlatılmasına bir nebze de olsa katkımız oluyorsu eğer ne mutlu bizlere.

Haberin Devamı

Halı-kilim sergisi sizleri bekliyor

UÇAN Halı, binlerce antika halı ve kilimi meraklılarının beğenisine sundu. Uçan Halı Sanat Galerisi’nin duvarlarını süsleyen tarihi halı ve kilimler, 15 Haziran tarihine kadar ziyarete açık olacak.
Çoğunlukla yöresel Anadolu halı ve kilimlerini tercih etmelerine rağmen, Türkmen, Afgan, Nepal gibi bölgelerin de halılarını sergilediklerini belirten Gözde Üçtepe, “Çok geniş bir ürün yelpazesine sahibiz. Koleksiyonumuzda Anadolu halılarını tercih etmemize rağmen, Afgan, Türkmen, İran, Nepal, Hint, Kafkas halılarını da bulunduruyoruz. 18. ve 19. yüzyıldan kalan ve piyasada çok nadir bulunan koleksiyonumuzu halıseverlerin beğenisine sunuyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!