Küçük tasarruf sahiplerinin yatırım yapmaları engellendi

Güncelleme Tarihi:

Küçük tasarruf sahiplerinin yatırım yapmaları engellendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2009 00:00

OSBDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, “Küçük tasarrufların OSB’lerde yatırıma yönlendirilmesi engellenmiştir” dedi

ORGANIZE Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, sanayici dernekleri ve kooperatiflerinin OSB kurmasına yasak getirilmesinin yanlışlığına dikkat çekerek, “Küçük tasarrufların OSB’lerde yatırıma yönlendirilmesi engellenmiştir” dedi.

Geçen yıl 11 Kasım’da yürürlüğe giren OSB kanununun uygulama yönetmeliği 22 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle, Organize Sanayi Bölgelerinin şirket kurmalarının önü açıldı.

Yönetmeliği genel olarak olumlu bulduklarını ifade eden Tuncay, “OSB sanayicilerine yatırım ve işletme aşamasında girdi maliyetleri ve finansmana erişim bakımından yenilik sayılabilecek düzenlemeler yapılmamış olmasına rağmen, uygulama yönetmeliğinde OSB’ler için önemli düzenlemeler getirildi” dedi.

Yeni düzenleme

Yönetmelikle, yeni bir OSB veya OSB ilave alan talebinin bakanlık tarafından değerlendirilmeye alınması için ihtisas OSB’ler hariç, diğer OSB’lerde toplam sanayi parsellerinin en az yüzde 75’inde üretim veya inşaata başlama şartının aranacağına dikkat çeken Tuncay, bu düzenleme ile mevcut OSB’lerin öncelikle dolmasının amaçlandığını, yeni teşvik sisteminin OSB’ler yönünden eksik olduğunu, OSB’lerin yatırım cazibe merkezi olmaları yönünde düzenlemeye ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Müteşebbis heyet, yönetim ve denetim kurulu üyelerinin huzur hakkı veya aylık ücretlerinin aylık tutarının, onaltı yaşından büyükler için belirlenen asgari ücretin brüt tutarını geçmeyecek şekilde her yıl müteşebbis heyet veya genel kurul tarafından tespit edileceğini ifade eden Tuncay, düzenlemenin hakkaniyete uygun olmadığını bildirdi.

Hatadan bir an önce dönülmeli

KANUNDA yapılan değişiklikle, sanayici dernek ve kooperatiflerinin OSB kuruluşuna katılımlarının önlendiğini, böylece bu kuruluşlar yoluyla oluşan küçük tasarrufların OSB’lerde yatırıma yönlendirilmesinin engellendiğini belirten Tuncay, bir başka değişiklik ile de OSB’lerde yönetsel uygulama birliğinin bozulduğuna dikkat çekti. Tuncay, “Bazı OSB’leri Genel Kurul aşamasında sanayiciler yerine odaların yönetmesi hükme bağlanmıştır. Bakanımızın, daha önce yapılan bu hatalı düzenlemelerden dönülmesi yönünde çalışma başlatmasını bekliyor ve her türlü desteği vereceğimizi beyan ediyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!