'Koyun eti danadan daha ucuz'

Güncelleme Tarihi:

Koyun eti danadan daha ucuz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2015 01:23

Karkas koyun etinde son 5 yıldır hiç zam yapılmadığını belirten Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, “Dana eti zamlandı. Daha lezzetli olan koyun ve kuzu eti, danaya göre çok ucuz” dedi.

Haberin Devamı

Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, karkas koyun ve kuzu etine son 5 yıldır zam yapılmadığına dikkat çekerek, “Kırmızı et değil, dana eti fiyatları yükseldi. Dana etinde yaşanan fiyat artışını kırmızı etin tamamına mal etmek istiyorlar. Karkas dana etin kilogramında bir artış söz konusu 19 liradan 22 liraya yükseldi. Karkas koyun ve kuzu etinde 5 yıldır zam söz konusu değil. Yem başta olmak üzere girdi maliyetleri yüzde 100 artarken karkas et fiyatında bir artış olmadı. Karkas kuzu fiyatı 5 sene önce de 22 TL idi bugün de 22 TL. Daha kaliteli, sağlıklı, lezzetli olduğu kadar uygun fiyatıyla da öne çıkan koyun eti tüketiminin artması durumunda dana eti fiyatındaki artış da son bulacak” diye konuştu.

‘KOYUN ETİ DAHA UCUZ’

Haberin Devamı

Et ve Süt Kurumu ile kasaplarda koyun etinin daha ucuza satıldığını belirten Kılınçşunları svyledi:
“Koyun eti ülkemiz için kırmızı ette güçlü bir seçenek. Ancak dana eti üzerinden spekülasyon yapılıyor. Dana etindeki fiyat artışı, küçükbaş eti tüketimindeki artış ile frenlenebilir. Koyun eti, dana etinden daha kaliteli, daha sağlıklı ve daha ucuz. Ayrıca bizim damak tadımıza da daha uygun. Hayvan sayımız hızla artıyor, bu da kırmızı et üretiminde ve tüketiminde yurt dışına bağımlılığımızın ortadan kalkması demektir. Üretimde olduğu gibi tüketimi de artırmalıyız. Kırmızı et konusunda bilinçsiz bir topluma dönüştük.

‘YENİ NESİL BİLMİYOR’

Yeni nesil koyun, kuzu, koç, toklu arasındaki farkı genel kültür anlamında bile bilmiyor. Koyun eti fiyatlarını görenler şaşırıyor. Bugün, Et ve Süt Kurumu'nda koyun but 19.75 TL, koyun kol 18.50 TL, koyun gerdan 16.00 TL, koyun pirzola 24.50 TL, koyun güveç 14.25 TL. Koyun eti kasaptaki fiyatı ise 22 TL. Dar gelirli için fiyatlar çok uygun. Koyun eti doğru anlatılır ise tüketimi artacaktır. Tüketiciye koyun etinin özelliklerini anlatmalıyız. Bunun yanı sıra bazı tüketiciler de kasaplarda ve marketlerde koyun eti bulamamaktan şikayetçi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!