Köyün eski okulu yeniden su altında

Güncelleme Tarihi:

Köyün eski okulu yeniden su altında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2007 00:00

Kırıkkale’nin Bahşılı ilçesi sınırlarındaki Kapulukaya Barajı’nın su seviyesi azaldığı için bir ay önce gün yüzüne çıkan eski Karaahmetli köyünün okulu, barajın su seviyesinin yükselmesiyle yeniden suların altında kaldı.

Bahşılı ilçesi yakınlarından geçen ve Kızılırmak Nehri üzerine kurulan Kapulukaya Barajı’nın 1989 yılında su tutmaya başlaması üzerine, Karaahmetli köyü de baraj suları altında kaldı.

Kapulukaya Barajı’nın sularının azalması ve 13. yüzyılda Selçuklular tarafından yapıldığı tahmin edilen Çeşnigir Köprü’sünün ortaya çıkması üzerine yaklaşık bir ay önce söz konusu tarihi köprüde inceleme yapılmak üzere çalışma başlatıldı. Bu çalışma kapsamında ise Kapulukaya Barajı’nın sularının daha da azalması için Kızılırmak Nehri’nin suları Yamulu, Hirfanlı ve Kesikköprü barajlarında tutulmaya başlandı.

KONTROLLÜ AZALTMA

Bu sırada 18 yıl önce Kapulukaya Barajı’nın sularının altında kalan eski Karaahmetli köyünün okulu ve evlerin temelleri gün yüzüne çıktı. Tarihi köprüde gerekli incelemenin yapılmasının ardından Kızılırmak Nehri’nin suları yeniden baraja verilmeye başlandı. Son günlerdeki yağışlarla birlikte Kızılırmak’ın debisinin artması Kapulukaya Barajı’nın da sularının yükselmesini sağladı.

Suların yükselmesiyle daha önce gün yüzüne çıkan eski Karaahmetli köyünün okulu, yeniden baraj sularının altında kaldı.

Kapulukaya Barajı yetkilileri, baraj sularının bir süre kontrollü olarak azaltıldığını, ancak köprüde gerekli inceleme yapıldıktan sonra ve Kızılırmak Nehri’nin debisinin yükselmesiyle baraj suyunun yükseldiğini kaydettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!