Köse ABB Meclisi’nden çağrı yaptı: 'Üzeri kapatılan derelerin tamamının üstünü açalım'

Güncelleme Tarihi:

Köse ABB Meclisi’nden çağrı yaptı: Üzeri kapatılan derelerin tamamının üstünü açalım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2022 15:53

Başkentte geçen ay beş kişinin yaşamını yitirdiği sel faciaları ABB Meclisi’nin gündemindeydi. AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse’den ABB yönetimine ve Meclis’e dikkat çeken bir çağrı geldi: “Üzeri kapatılan derelerin ve çayların tamamının üstünü açalım. Yeni bir planlama yapalım.”

Haberin Devamı

Köse ABB Meclisi’nden çağrı yaptı: Üzeri kapatılan derelerin tamamının üstünü açalım
Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi, temmuz ayı ilk oturumunu önceki gün Meclis Birinci Başkanvekili Fatih Ünal başkanlığında gerçekleştirdi. Başkentte geçen ay beş kişinin hayatını kaybetmesine neden olan sel faciaları ABB Meclisi’nin gündemindeydi. AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, kentte üzeri kapatılan derelerin yeniden açılması için çağrıda bulundu. Köse özetle şunları söyledi:



ANKARALI YAĞMUR YAĞDIĞINDA KORKMAYA BAŞLADI

“Ankara bir su şehri, akarsular üzerine kurulmuş. Bir tanesi Gölbaşı Mogan’dan gelen Türközü ile Sıhhiye’den Ankara Çayı’na katılan İncesu. Bir tanesi Çubuk’tan itibaren gelen ve en büyük akarsuyu oluşturan Ankara Çayı’mız. Bir de Kalecik İdris Dağı’nda başlayıp 13 dereyle beslenen Hatip Çayı. Zaman içerisinde şehirlerin gelişmesi, nüfusun artması ve diğer ihtiyaçlarla beraber şehir başka bir hale dönüşüyor. Bugün gördüğümüz halini konuşuyoruz. Artık Ankaralı yağmur yağdığında korkmaya başladı, tedirgin oluyor. Biz de sahada tüm ekiplerimizle beraber sel nerede başlar nerede biter bunların önlemlerini ilçeler olarak almaya çalışıyoruz. Burada koordinasyon ve altyapı ile ilgili ihtiyaçların acil bir şekilde ortaya konması gerekiyor. Yoksa bu feci olaylar, vefatlar devam eder.

Köse ABB Meclisi’nden çağrı yaptı: Üzeri kapatılan derelerin tamamının üstünü açalım


BAŞKENTE YAKIŞMAYAN BU SORUNU BİRLİKTE ÇÖZELİM

Bunun bir daha olmaması, canlarımızı kaybetmemek için ben el birliğiyle, acil bir çalışma yapılması gerektiğine inanıyorum. Çayların, derelerin kapatıldığı ile ilgili konular gündeme geliyor. Ben buradan tüm Ankara’ya seslenerek diyorum ki; üzeri kapatılan derelerin ve çayların tamamının üstünü açalım. Yeni bir planlama yapalım. Dere yataklarının genişletilmesi, ıslahı konusunda acil olarak tüm konunun uzmanları ile beraber bir araya gelelim ve bahsettiğim üç tane su yolunun olduğu tüm alanlarda çalışmalar yapalım. Bir daha bu olayların yaşanmaması için bir stratejik planlama yapalım. Başta ABB Başkanı Mansur Yavaş olmak üzere tüm siyasi partilere buradan çağrıda bulunuyorum. Başkente yakışmayan bu sorunu birlikte çözelim. Planlamalar çerçevesinde bir daha canlarımız gitmesin diye önlem alalım, şehrin bundan sonraki yıllarını konuşalım. Diğer kamu kurumları girecekse onları da dahil edelim.”

BAŞKANLARDAN ABB’YE UYARI

NE OLUR BU IZGARA VE MAZGALLARI TEMİZLEYİN

Köse ABB Meclisi’nden çağrı yaptı: Üzeri kapatılan derelerin tamamının üstünü açalım


İlk yağışlardan itibaren ABB’yi ve ASKİ’yi ızgara ve mazgal temizliği konusunda uyardığını hatırlatan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, bir kez daha uyarılarını yineleyerek, özetle şunları söyledi: “Aslında yağan yağmur dünyaya baktığımız zaman metrekareye düşen yağmur ortalamasının çok altında. Afet diyeceğimiz metrekareye 38 kilogram, bu yağan ise 20 kilogram civarında. Yine uyarıyorum buradan, ne olur bu ızgara ve mazgalları temizleyin. Yağmur kanalımız yeterli değilse ASKİ ABB Meclisi’ne getirsin kredi anlamında ne istiyorsa verelim. Şu ana kadar Meclis’te verildi, bundan sonra da vermeliyiz. Sonbaharda yağmurlar gelecek, eğer gerekli tedbirleri almazsak Ankara’da çok ciddi can kayıpları olacak. Bunu siyasi maksatla söylemiyorum, bunun siyaseti olmaz. Acilen üç ayda bir ızgara ve mazgalların temizlenmesi lazım.”

GEREKLİ DERSLER ÇIKARILMALI

Köse ABB Meclisi’nden çağrı yaptı: Üzeri kapatılan derelerin tamamının üstünü açalım


Tatlar bölgesinde bir yılda üçüncü kez sel felaketi yaşandığına dikkat çeken Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı da ABB’nin bundan ders çıkarması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Bir daha herhangi bir vatandaşımızın can kaybına uğramaması, hayvanların telef olmaması, maddi hasarların ortaya çıkmaması için hepimizin gerekli dersleri çıkarması ve duyarlı davranması gerekiyor. Özellikle bizim Tatlar bölgemizde bir yıl içerisinde bu üçüncü kez taşkın oldu, bu sefer maalesef can kayıplarımız oldu. Bir yıl içinde üçüncü kez yaşanan bu sel felaketinden de dersler çıkartılması gerektiğini ifade ediyorum. O bölgede(Tatlar) ABB Fen İşleri’nin yapmış olduğu uzun bir süre devam eden bir yol çalışması söz konusu oldu. O çalışmalar yapılırken uzun süre yol kapalı kaldı ve maalesef dere yatağına da taşmalar oldu. Dere yatağının kapatılması söz konusu oldu. Bu da yaşanan sel felaketinin boyutlarının çok daha büyük hissedilmesine yol açtı. Geçtiğimiz yıldan bu zamana gerekli tedbirler maalesef alınmadı. Sayın Başkan(Mansur Yavaş) yapmış olduğu basın toplantısında burada DSİ ve Altındağ Belediye’mizin de sorumlu olduğunu ve bu sel felaketinden bizi de sorumlu tuttuğunu ifade etti. Bunu da esefle karşıladığımı ifade etmek istiyorum. Burada asıl sorumluluk da ASKİ Genel Müdürlüğü’ndedir.”

İLÇE BELEDİYELERİ ASFALT YAPARKEN MAZGALI KAPATMIŞ

Köse ABB Meclisi’nden çağrı yaptı: Üzeri kapatılan derelerin tamamının üstünü açalım


CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu ise ilçe belediyelerinin asfaltlama yaparken mazgalları kapattığını açıkladı. Neslihanoğlu, “Mazgal temizlikleri kadar bu mazgallardan, kanallardan akan suların gideceği ana arterler ve dere yatakları da önemli. Buradan siyaset yapmamak lazım. Kapatılan dere yatakları var. Asfaltlamayla ilgili de Yenimahalle’de de, Çankaya’da da, Keçiören’de de, Mamak’ta da var. İlçe belediyelerinin asfaltlama yaparken mazgalları, rögar kapaklarının üstlerini örttükleri tespit edilmiş. Bunların tek tek hepsine ayrı ayrı yazılar yazılmış. Burada tabi ki Büyükşehir Belediye’miz de ilçe belediyelerimiz de bundan sonra daha hassas, daha titiz olurlarsa inşallah bu tarz felaketleri bir daha yaşamayız. Grup başkanlarımızla konuştuk, iki tane ASKİ’nin kredisi var, bir tanesi atık ve yağmur sularının deşarjı ile ilgili büyük bir kredi. İnşallah burada alacağımız kararlarla da en kısa sürede çözülmesini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!