Korunmasız kalan cilde sonbahar bakımı

Güncelleme Tarihi:

Korunmasız kalan cilde sonbahar bakımı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2018 16:34

Yaz güneşi nedeniyle ortaya çıkan sorunlar, sonbahar ile birlikte savunmasız kalan ciltte kuruma ve egzamaya neden oluyor.

Haberin Devamı

Ciltteki olumsuz etkileri önlemek için ani ısı değişimlerinden korunmak, krem ve nemlendirici gibi ürünler kullanmak gerekiyor. Sonbaharda cildin nemsiz kalarak, kuruduğunu ve çevreye karşı korunmasız hale geldiğini belirten Medicana International Ankara Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. M. Can Emeksiz, sonbaharda artan deri hastalıkları arasında özellikle kaşıntılı egzamaların ve enfeksiyonların olabileceğine dikkat çekti.

Korunmasız kalan cilde sonbahar bakımı


Havaların soğuması ve rüzgârla birlikte dış ortamda kalan ellerin kuruyup çatladığını belirten Uzm. Dr. M. Can Emeksiz, sadece ellerin değil dudakların, yüzün ve saçların da iklimsel koşullardan önemli ölçüde etkilendiğini kaydetti. Emeksiz şunları söyledi: “Ellerimiz gibi dudaklarımız da çatlar ve yarılır. Yüzümüzde yazın güneş ışınları nedeniyle oluşan deri kırışıklığı, kuruluğu, lekeler, çillenme, sivilcelenme ve kılcal damarların belirginleşmesi gibi sorunlar bu mevsimde artık iyice doruk noktasına ulaşmıştır. Saçlarımızda da mevsim geçişlerinde kaşıntılı yağlı kepekli egzamalar görülebilir.

Korunmasız kalan cilde sonbahar bakımı


CİLTTEKİ SU AZALIYOR

Haberin Devamı

Yapılan araştırmalara göre normal şartlarda derimizdeki su oranının yüzde 10’un üzerinde olması gerekiyor. Ciltteki suyun azalması, egzama, pullanma, bazı deri hastalıkları ve enfeksiyonlara yatkınlığa neden olur. Günlük sıvı alımımız bu dönemde en az 2-2,5 litre olmalı; asitli içecekler, alkol, çay-kahve ve sigara kullanımı sınırlandırılmalıdır. Ancak elbette sadece sıvı tüketmekle deri yeterince nemlenemez. El-vücut kremleri, nemlendiriciler ve bariyer ürünler ile cildimiz desteklenmelidir.

Korunmasız kalan cilde sonbahar bakımı


ANİ ISI DEĞİŞİMİNE DİKKAT

Sonbaharda yaşanan ani ısı değişimleri cilt esnekliğini sağlayan kolajen yapının bozulmasına ve ciltte protein kayıplarına neden olur. Kolajen yapının bozulması, protein kayıpları hücre yenilenmesinde azalmaya yol açabilir. Bu nedenle açıkta kalan el, yüz ve baş bölgesi ani ısı değişimlerinden korunmalı; eldiven, atkı, bere kullanılmalıdır. Cildimiz en değerli giysimiz. Bu nedenle yaz güneşi etkisini kaybederken, geride lekeleri artmış, kuru, kepekli, kaşıntılı bir ciltle bizi baş başa bırakır. Yıpranmış, lekeli cildimiz için yenilenme zamanı da aslında yine sonbahardır.

Korunmasız kalan cilde sonbahar bakımı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!