Koronavirüs obeziteyi tetikleyebilir

Güncelleme Tarihi:

Koronavirüs obeziteyi tetikleyebilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2020 15:32

Koronavirüs enfeksiyonlarıyla birlikte çeşitli tiroid hastalıklarının da gelişebilmekte olduğuna dikkat çeken Klinik Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Araz, “Hastalarda ilerleyen zamanlarda Graves ve Haşimoto hastalığının gelişme riski var. Haşimoto hastalığı hipotiroidinin en sık nedenidir, hipotiroidi ise obezitenin önemli bir nedenidir. Dolayısıyla hastalığı yense bile, obezite tetiklenmiş olabilir” dedi.

Haberin Devamı

Tiroid ilaçlarıyla ilgili olarak toplumun bir kesiminde yanlış algılar oluşmaya başladığını belirten Araz, “Bu ilaçların COVID-19 hastalığına karşı olumlu yada olumsuz hiç bir etkisi kanıtlanmamıştır, doktor tavsiyesiyle kullanması önerilen hastalar kullanmaya devam etmelidir” uyarısı yaptı. Araz şunları söyledi: “Risk taşıyan ortamlardan uzak kalmak için tiroid hormon tedavisi alan hastaların kontrol tarihleri ileri zamanlara ertelenmesinde sakınca yok. Ancak hipertiroidi nedeniyle antitiroid ilaç (thyromazol, propycil gibi) kullananların kontrollerini zamanında yaptırarak ilaç dozlarını ayarlatmaları gerekir.

Koronavirüs obeziteyi tetikleyebilir


İLAÇLARLA İLGİLİ YANLIŞ ALGI VAR

Tiroid ilaçları ile ilgili yanlış bir algı var. Tiroid hastalıkları için kullanılan ilaçlar bağışıklık sistemini zayıflatmaz. Bu ilaçlar, COVID-19 enfeksiyonu gelişimini kolaylaştırmadığı gibi hastalığın seyrini de etkilemez. Ancak COVID-19 hastalarına baktığımızda enfekte olan kişilerde birkaç hafta içinde tiroid bezinin iltihaplanması, aylar sonra ise bağışıklık sisteminin bozulmasına yol açacak hastalıkların gelişmesi gözlenmiştir. Koronavirüs insan vücuduna girdikten sonra tiroid bezi de dahil olmak üzere bir çok doku ve organlarda yer alan reseptörlerine bağlanarak hasara yol açabilmektedir. Yakın zamanda COVID-19 enfeksiyonu geçiren bir hastada geçici, mikrobik olmayan tiroid bezini iltihaplanmaları gözlenmiştir. Ancak ilerleyen zamanlarda Graves hastalığı ve Haşimoto hastalığı gelişme riskleri vardır. Haşimoto hastalığı hipotiroidinin en sık nedenidir. Hipotiroidi ise obezitenin önemli bir nedenidir.”

BAKMADAN GEÇME!