Köpek alıp doğaya bırakan katildir

Güncelleme Tarihi:

Köpek alıp doğaya bırakan katildir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2017 15:07

Kızılcahamam ormanlarındaki doğal yaşamı fotoğraflayan ‘Dede Doğa Team’ adlı ekibinden Yunus Ayhan, insanların bakamayacağı bir hayvanı almamaları gerektiğine dikkat çekerek, “Köpek alıp sonrasında onu doğaya bırakan katildir” diyor.

Haberin Devamı

Dede Doğa Team’ adlı grup, Ankara’ya 78 kilometre uzaklıktaki Kızılcahamam’ın ormanlarında yaşayan hayvanları, kurdukları fotokaplarla görüntülüyor. Hayvan popülasyonunun çok fazla olduğu bölgede; ayı, tilk, vaşak, yaban domuzu, su samuru, baykuş, şahin ve akbaba gibi havanlar yaşıyor.
Ayıları yavrularıyla görüntülediklerini söyleyen doğa fotoğrafçısı Yunus Ayhan, 1800 rakım Kızılcahamam ormanlarını, “Bölgenin eski adı Yabanabat. Buradaki yaban hayat çok canlı. Bu tarz bir yaban hayat çalışması İspanya’da veya Bulgaristan’da da var ama orada insanlar kendi elleriyle yavruları yetiştiriyorlar. Buradaysa hayvanlar kendi şartlarında yaşamlarını sürdürüyorlar. İnsan desteği yok ama insanlar olarak onların bölgelerine girip, onları her türlü rahatsız ediyoruz” diye anlattı.
Yunus Ayhan, fotokapanlarla görüntüledikleri doğal hayatı ise şöyle aktardı:

Haberin Devamı

BAKAMAYACAKSAN ALMA

“Mesela uyuz olmuş bir kurt bizi üzüyor çünkü dağda uyuz olma şansı çok az. Onlara uyuz, köpeklerden bulaşıyor. İnsanlar bir hevesle köpek alıp, sonra dağa veya barınağa bırakıyorlar. İki torba yem verip, vicdanları rahat ediyor. İnsanların bakamayacağı bir hayvanı almamaları lazım. Verdikleri zarar sadece köpeklere değil, o köpeğin aç kaldığı zaman doğaya verdiği zarar esas önemli olan.

DENGELER BOZULUYOR

Örneğin geyik yavrusunu kovalayarak öldürüp yiyorlar, ayıları rahatsız ediyorlar, kurtları o bölgeye yanaştırmıyorlar. Bu şekilde doğadaki dengeler bozuluyor. İnsanlar, bakamayacakları halde çocuklarının isteği ve zoruyla köpek alıp sonrasında tekrar doğaya bırakmasınlar. Ayrıca barınaklara bırakılan köpeklerin de bir çoğu kamyonlara doldurulup dağa bırakılıyor. Bu köpekler ya hastalanıyor ve kurtlar tarafından yeniyor yada yaşamak için diğer hayvanlara zarar veriyor. Köpek alıp sonrasında onu doğaya bırakan katildir.”

YEREL YÖNETİMLERE YARDIMCI OLURUZ

Doğa fotoğrafçısı Hasan Ulusoy da, “Çalıştığımız bölgenin milli park olması, ziyaretçilere, günübirlik gezi gruplarına ve trekking yapanlara açık olması sebebiyle o bölgede yaşayan yaban hayvanlarını olumsuz etkilemektedir. Yerel yönetimler ile birlikte çalışarak, nesli tehlike altına giren bazı yaban hayvanları için elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya hazırız” dedi.

Haberin Devamı

BELEDİYELER DE ORMANLARA BIRAKIYOR

Yaşıtlarının internet kafelerde vakit geçirdiğini, kendisinin ise okuldan kalan bütün vaktini doğada geçirdiğini belirten Doğanay Vural, ormana bırakılan başıboş köpeklerle ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Bu ciddi bir sorun. Köpeklerin yaban hayatına çok büyük zararları olduğu gibi kendi canları da tehlikede. Belediyeler, köpekleri ormana bırakırken hiç düşünmüyor. Ama o köpekler şu an ormanda belki de ayılara, kurtlara yem oldu ya da soğuktan öldü.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!