Kooperatifin pazarı

Güncelleme Tarihi:

Kooperatifin pazarı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2022 16:43

Ankara’da 4 yıl önce kurulan Günebakanlar Kadın Kooperatifi’ndeki kadınlar her hafta ürettikleri ürünleri Batıkent Pazar Yeri’nde satışa sunuyor. Kooperatif Başkanı Hülya Kılıç, “Üretmek isteyen bütün kadınlara kapımız sonuna kadar açık” diyor.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara, kentteki kadın kooperatiflerini okurlarıyla buluşturmaya devam ediyor. Bu hafta dördüncü konuk kooperatif, Yenimahalle Belediyesi’nin desteğiyle kurulan Günebakanlar Kadın Kooperatifi oldu. Kooperatifin Başkanı Hülya Kılıç, çalışmalarını Hürriyet Ankara’ya anlattı.

Kooperatifin pazarı

HER CUMARTESİ PAZAR KURULUYOR

Kooperatifin çıkış hikâyesi nasıl oldu?

Kooperatifimiz 2018’de hayata geçti. Toplamda 14 kadın kurucu üyeyiz ama alt üyeliğimiz de var. Aslında etkinliklerimize katılan 100’ün üzerinde kadın üye var. 18 yaşından 70 yaşına, üniversite mezunundan ev hanımına kadar her yaş, her meslek grubundan kadın var. Sosyal bir kooperatifiz ve hiçbir şekilde kâr amacı güdülmemekte. Kooperatifimizde kadınlarımız genellikle evden çalışıyor. Evde ürettikleri ürünleri her cumartesi günü Batıkent Pazar Yeri’nde satışa çıkarıyor. Pazar yeri imkânını, masa ve sandalyeleri bize Yenimahalle Belediyesi sağladı. Bu anlamda vermiş oldukları destekleri, her zaman için vurgulamak gerek. Kadınlarımızın elinden el işinden tutun, gıda ürünlerine kadar her şey gelmekte. Bazen kadınlarımız kendi ürettikleri ürünleri kendi sosyal medya hesaplarından satışa da sunabiliyor.

Haberin Devamı

Kooperatifin pazarı

1 AY DİYE BAŞLADI 1 YIL OLDU

Kooperatif tamamen satış odaklı mı çalışıyor?

Aslında Günebakanlar Kadın Kooperatifi’ni satış amaçlı düşünmemek gerek. Kooperatif ve Batıkent Pazar Yeri, kadınlarımızın satış yaptığı bir yer değil aynı zamanda sosyalleştikleri, paylaşım yaptıkları kısaca kız kardeşlik bağını kurdukları bir ortam. Özellikle pandemide bize çok fazla talep geldi. Açıkçası bu dönemde kadınlarımız her zamankinden daha da fazla üretti. Pandemiyi kendi kişisel gelişimimiz için avantaja çevirdik. En sonunda Batıkent Pazar Yeri’nde biz onlarla buluştuk, onlar bizlerle buluştu. Pazar yeri projesine 1 ay diye başladık ama 1 yıldır devam ediyoruz.

Haberin Devamı

ÜRETMEK İSTEYENE KAPIMIZ SONUNA KADAR AÇIK

Kooperatifin kadınların yaşamlarına ne gibi katkıları oldu?

İzlenimlerime göre daha önce kadınlar birbirleriyle rekabet halindeydi. ‘En iyi yeri ben tutayım, en çok satışı ben yapayım’ düşüncesi hakimdi. Ama zamanla tüm bunlar teker teker yok oldu sanki. Kooperatife katıldıktan sonra hayatlarındaki değişim gözle görülür biçimdeydi. Birbirleriyle arkadaşlık kurdular, dayanışma içine girdiler. Birlikte ağlayıp birlikte güldüler. Bireyselliğin dışına çıktılar birçok öneri ile geliyorlar. Yeni atölyeler oluşturmak hatta birlikte geziye dahi gitmek istiyorlar. Hayatında hiç deniz görememiş kadınlarımız var. Birbirine güç ve yoldaş olmak çok güzel. Hep diyoruz ‘kadınlar üretecek ve birlikte güçleneceğiz.’ Yani kadınlar üretiyor, dünya güzelleşiyor. Üretmek isteyen bütün kadınlara kapımız sonuna kadar açık

Haberin Devamı

ANNE-KIZ OLARAK GELENLER DE VAR

Günebakanlar Kadın Kooperatifi Batıkent Pazar Yeri’nde stant açan kadınların değerlendirmeleri ise şu şekilde:

HİÇ BU KADAR ARKADAŞIM OLMAMIŞTI

Kooperatifin pazarı

Güldane Turan: Eskiden monoton bir hayatım vardı, çok fazla dışarı çıkmazdım. Şimdi Batıkent Pazar Yeri’ne gelip gözleme yapıyorum. Mutfak masrafımı çıkarıyorum, çocuklarıma harçlık veriyorum. Aynı zamanda sosyalleşiyorum benim hiç bu kadar arkadaşım yoktu. Bunlar benim için mutluluk verici. Kızlarım bana gözlemelerin içini hazırlarken yardım ediyorlar, destek veriyorlar. Çünkü ben burada çok mutluyum onlar da bunu hissediyor. Sözün kısası, kadınlar mutlaka çalışmalı kız çocukları da mutlaka okumalıdır.

Haberin Devamı

Kooperatifin pazarı


ÖNEMLİ OLAN ÜRETİME KADIN ELİNİN DEĞMESİ

Sevgi Aslan-Pınar Uzun: Anne-kız pazar yerine gelip el emeği göz nuru ürünlerimizi sergiliyoruz. Satış yapmışız veya yapamamışız hiç önemli değil. Önemli olan üretime kadın elinin değmesi.

Kooperatifin pazarı


KANSER SÜRECİMDE ‘TERAPİM’ OLDU

Mehtap Haberal: Emekliyim ve sağlık problemlerimden ötürü zor günler geçirdim. Meme kanserine yakalandım ve bu esnada takı işine başladım. Şu an için tedavi sürecim yeni bitti. Sürekli hastaneye gidip geliyorum ama takı işi ve kooperatif bana oldukça iyi geldi. Kooperatife gelince kendimi çok değerli hissettim. İnsan insanın zehrini alır derler ya hakikaten de öyle

Haberin Devamı

HAFTAYA ALTINELLER KADIN GİRİŞİMİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİFİ

BAKMADAN GEÇME!