Kombi bakımıyla tasarruf mümkün

Güncelleme Tarihi:

Kombi bakımıyla tasarruf mümkün
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2022 14:50

Ankara Sıhhi Tesisatçılar Odası Başkanı Murat Erturan, kış ayları başlamadan önce kombi ve radyatör bakımının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Erturan, kombi bakımının doğalgaz faturasında yüzde 40’a varan tasarruf sağladığını belirtti.

Haberin Devamı

Soğuk havaların kendini hissettirdiği başkentte, tüketicilerin doğalgaz kullanımını da başlayacak. Doğalgaz kullanımının faturalara nasıl yansıyacağı merak konusu olurken, kış aylarına girmeden önce yaptırılacak kombi bakımı enerjiden tasarruf sağlıyor. Kombi bakımı yaptıracak tüketicilerin de ‘kayıt dışı’ çalışanlara dikkat etmesi gerekiyor. Ankara Sıhhi Tesisatçılar Odası Başkanı Murat Erturan, başkentte ekim ayının başlamasıyla birlikte kombi ve radyatör bakımlarının yaptırılması gerektiğini ifade ederek, tüketicilere önerilerde bulundu. Erturan, kombi bakımıyla ilgili merak edilenleri beş başlıkla anlattı.

Kombi bakımıyla tasarruf mümkün

Haberin Devamı

‘CİHAZ ÖMRÜ UZAR’

“Kombi bakımlarının her yıl yapılması lazım. Ankara’da havaların soğumaya başlama tarihi ekim ayının başlarıdır. Bizim tüketicilere önerimiz de kış aylarına girilmeden önce cihaz bakımlarını yaptırmaları yönünde olur. Bu bakımlar yapılırken hem iç temizliğe hem de çalışan aksamların düzenli çalışabilmesine dikkat edilmeli. Kombi bakımları kış ayları başlamadan önce yaptırılırsa hem tasarruflu gaz yakılır hem de cihazın ömrü uzar.”

ISIDA VERİMLİLİK SAĞLANIYOR

“Radyatör dediğimiz peteklerin de yıllık bakımının yaptırılması lazım. Bu bakımlar yapılırken, radyatörlerin içerisinde oluşan paslanma ve kireçlenme gibi sorunların giderilmesi gerekiyor. Radyatör temiziliği çeşitli ilaçlarla yapılabilmektedir. Radyatörlerin içerisindeki paslanma temizlendiği zaman rahat bir şekilde hem ısı elde edilir hem de tasarruf sağlanır.”

Kombi bakımıyla tasarruf mümkün

ORTALAMA MALİYET 300-500 LİRA

“Kombi ve radyatör bakımı için belli bir ücret tarifesi yok. Ortalama fiyat, kombi bakımı için 300 lira, sağlıklı bir madde ile petek temizliği içinse 500 liradır ancak fiyat; kombinin değişen parçasına, markasına, petek sayısına ve ustanın kullandığı malzemeye göre değişebilir.”

Haberin Devamı

DOĞALGAZ FATURASINDA TASARRUF

“Bakımı yapılmış sağlıklı bir kombi, bakımsız bir kombiye nazaran doğalgaz faturasında yüzde 30-40 tasarruf sağlar. Cihaz bakımı yapılmazsa istenilen sıcaklık da elde edilemez. Bu nedenle bakım yaptırmak her zaman için daha tasarrufludur.”

KAYIT DIŞINA DİKKAT!

“Tüketicinin dikkat etmesi gereken en önemli nokta, cihaz bakımı yaptıracakları ustanın oda ve mali kaydının bulunmasıdır. Cihaz bakımı için gelen ustadan fatura ve fiş talep edilmeli. Çünkü herhangi bir sorun yaşandığında sorunu çözecek bir muhatap bulmak kolaylaşır. Özellikle son yıllarda internet üzerinden kombi bakımı için çok sayıda reklam verildiğini görüyoruz. Bu ilanları verenlerin büyük çoğunluğu kayıt dışı olarak çalışıyor. Bu durum hem tüketicileri hem de kayıtlı çalışan insanları mağdur ediyor. İnternet ortamında isteyen istediği şekilde reklam vermemeli, bunun denetiminin sağlanması lazım.”

BAKMADAN GEÇME!