Kök hücre bağışıyla hayata tutundu

Güncelleme Tarihi:

Kök hücre bağışıyla hayata tutundu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2021 01:42

Kök hücre nakli için ailesinden uygun bağışçı bulunamayan lösemi hastası Deniz Ünal(17) tanımadığı birinin Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi'ne (TÜRKÖK) yaptığı bağış sayesinde nakil olarak sağlığına kavuştu.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz şubatta lösemi tanısı aldığını ve kemoterapi görmeye başladığını anlatan Ünal, “Tamamen iyileştikten sonra okuluma gitmek, arkadaşlarımla buluşup gezmek istiyorum. Aslında pandemi de bunları kısıtlıyor ama normal hayata geri dönmek istiyorum” dedi. Kök hücre bağışlarının hastalar için önemine işaret eden Ünal, “Nakil bekleyen lösemi hastalarının hayatı, uygun kök hücrenin bulunmasına bağlı oluyor. Bence imkanı olan herkesin bağışçı olması gerekiyor. Çünkü birçok kişinin hayatı bağış yapan insanlara bağlı. Benimki de öyleydi, şanslıydım” sözleriyle bağış çağrısı yaptı.

YAŞAM ŞANSINI ARTTIRIYOR

Ankara Şehir Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Namık Yaşar Özbek, birçok lösemi hastasının akraba dışı nakiller sayesinde sağlığına kavuştuğunun altını çizerek, “İlik nakli, hastaların yaşam şansını yüzde 15 civarında arttırıyor. Nakillerde, hastanın kardeşlerinden alınan kök hücreler genellikle en iyi sonucu veriyor. Eğer hastanın kardeşi yoksa anne, baba ve diğer akrabalara geçiyoruz. Eğer aile ve akrabalardan uygun bağışçı bulunamazsa bu sefer akraba dışı, nakil yapılabilecek uygun kişi arıyoruz” bilgisini paylaştı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!