Klasik araba serisinin artık eksiği kalmadı

Güncelleme Tarihi:

Klasik araba serisinin artık eksiği kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2007 00:00

ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin en ilgi çeken bölümü olan klasik otomobil galerisinin eksiği giderildi. Galerinin tek eksiği olan ve uzun süredir aranan 1958 model Chevrolet otomobil, ODTÜ’ye bağışlandı.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, üniversite kampüsü içindeki Bilim ve Teknoloji Müzesi’nde 50’ye yakın klasik otomobili sergilediklerini belirtti.

Klasik otomobillere sadece kişisel beğeni açısından değil, insanoğlunun teknoloji alanındaki gelişiminin göstergeleri olması dolayısıyla bilim tarihi açısından da önem verdiğini belirten Akbulut, otomobilleri hurdacılardan oldukça düşük fiyatlara alarak ya da bağışlar sayesinde topladıklarını ifade etti.

BİR ZAMANLARIN EN GÖZDELERİ

Otomobiller arasında "Türkiye’nin 1967 model ilk Anadol marka otomobili"nin yanı sıra bir zamanların en gözde otomobilleri olan Chevroletler ile Ford, Citroen, Pointiac, Wolksvagen gibi modellerin bulunduğuna işaret eden Akbulut, klasik otomobil serisi içinde Chevroletlerin büyük beğeni topladığını söyledi.

Akbulut, müzedeki klasik 1950 Chevrolet serisi içinde kısa süre önceye kadar sadece 1958 modelin bulunmadığını, bunun eksikliğini hissettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Dr. Necip Koylu ve oğlu Doç. Dr. Ersin Koylu, müzemizde klasik otomobilleri sergilediğimizi ancak uzun süredir 1958 model Chevrolet aradığımızı öğrenmişler. Bunun üzerine bana mektup yazarak kendilerinin böyle bir aracı olduğunu ve müzeye bağışlamak istediklerini mektupla bildirdiler.

Bunun üzerine otomobili kısa süre önce Ankara’ya getirttik. Oldukça iyi durumda ve orijinal bir otomobil olduğunu gördük. Sahipleri oldukça iyi muhafaza etmişler. Bağışçılarımızın böyle bir nezaket göstermesi beni oldukça sevindirdi. Otomobili, bazı aksamlarını bakımdan geçirdikten sonra bağışçımızın ismini belirterek müzemizde sergileyeceğiz. Zaten müzeye bağışlanan eseri, bağışta bulunan vatandaşlarımızın adını vererek sergiliyoruz. İsmini müzemizde yaşatmak isteyen vatandaşlarımız, her türlü tarihi bilim ve teknoloji ürününü bize ulaştırabilirler."

MÜZE ÜCRETSİZ GEZİLEBİLİR

Akbulut, Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin yeni bir müze olmasına rağmen bini aşkın ürünün sergilendiğini dile getirerek, sergilenen ürünler arasında iletişim ve bilgisayar teknolojisine özgü ürünlerin yanı sıra matbaa, tekstil, cam, deri, boya, kimya, tıp ve eczacılık alanlarındaki teknoloji ürünlerinin de bulunduğunu bildirdi.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, bilim meraklılarının müzeyi ücretsiz gezebileceklerini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!