Kızılırmak inşaatında işçiler kazan kaldırdı

Güncelleme Tarihi:

Kızılırmak inşaatında işçiler kazan kaldırdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2007 00:00

Ankara’ya Kızılırmak suyunu getirecek boru hattında çalışan 80 işçi, iki aydır paraların alamadıkları gerekçesiyle dün iş bıraktı. İşçiler ile taşeron firma arasında çıkan olaylarda 63 kişi gözaltına alındı.

ANKARA Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent’i su krizinde kurtaracağını iddia ettiği Kızılırmak Projesi’nin inşaatında işçiler kazan kaldırdı. Firmalarından iki aydır ücretlerini alamadıklarını iddia eden 80 çalışan, iş bıraktı. İşçilerle firma yetkilileri arasında çıkan olaylarda 63 kişi gözaltına alındı.

Susuz yaz geçiren Başkent’te, Kızılırmak’tan su getirecek projede işçi krizi yaşandı. Kasım ayına kadar Ankara’ya su taşıyacağı belirtilen projenin Bala İlçesi yakınındaki 2’nolu su deposunda çalışan işçiler, taşeron firmadan paralarını alamadıkları gerekçesiyle iş bıraktı. İş bırakan 80 işçi ile firma yetkilileri arasında tartışma çıktı.

Tartışmanın büyüyerek kavgaya dönüşmesi üzerine olay yerine gelen Jandarma ekipleri müdahalede bulundu. Jandarma ekipleri işçiler ile taşeron firma yetkililerden oluşan 63 kişiyi gözaltına aldı.

Bala Jandarma Komutanlığı’nda sorguları tamamlanan kişilerden 61’i buradan serbest bırakılırken taşeron firma yetkilisi Aziz Çoşkun ve Yüksel Şema mahkemeye sevk edildi.

BİR ÇADIRDA 40 KİŞİ YATIYOR

İşçilerden Hamza Ünlü, inşaat alanındaki yaşam koşularının çok kötü olduğunu belirterek, "Gerektiğinde 48 saat ile 72 saat arasında hiç uyumadan mesai yapıyoruz. Yaşam koşullarımız da buna karşı çok kötü. 40 işçi aynı çadır koğuşta üst üstte yatıyor. Suyu olmayan tuvaletleri paylaşıyoruz. Suyumuz olmadığında duş alamıyoruz, pislik içindeki yemekhanede yemek yiyoruz" dedi.

İşçilerden Dursun Ünsal ise başkenttin yaşadığı su rezaletini televizyonlarda izlediklerini belirterek, "Bizler Türkiye’nin dört bir tarafından gelen işçiler olarak bir damla suya hasret başkentlilerin su mücadelesini görünce içimiz acıyor. Bu nedenle projenin bitmesi için canla başla çalışıyoruz. Ancak tüm bunlara rağmen iki aydır emeğimizin karşını alamadık. Bugüne kadar tek kuruş ödeme yapılmadı. Gurbette bıraktığımız çoluk çocuğumuza ekmek parası bile gönderemedik. 80 işçinin 150 bin YTL’den fazla alacağı var" dedi.

İşçilerden İhsan Sorgun, 15 gün önce ayağına çivi battığını ve bugüne kadar tedavi bile edilmediğini belirterek, "Araçların tartıldığı kantarın konteynerini sözde sağlık merkezi olarak kullanıyorlar. Kenteynırda bir doktor diploması ile sedyenin dışında başka bişey yok" diye konuştu.

TOPU BİRBİRLERİNE ATTILAR

İnşaat firması yetkilileri işçilerin paralarının taşeron firmaya ödendiğini belirterek, işçilerin muhattabının taşeron firma olduğunu söylediler. Taşeron firma yetkilileri ise suçu inşaat firmasına atarak kendilerine ödeme yapılmadığı için işçilere para vermediklerini söylediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!