Kırmızı-kara nice yaşlara

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı-kara nice yaşlara
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2022 16:31

Bir grup liseli gencin, futbola olan ateşli tutkusu ve inadı sonrasında temeli atılan, 100 yıla yaklaşan şanlı mazisiyle tarihi bir değer taşıyan Gençlerbirliği, aynı zamanda Cumhuriyet ile yaşıt olmanın ayrıcalıklı özelliğini de barındırıyor.

Haberin Devamı

Türk sporuna, özellikle de futbola büyük değer katan; yetiştirdiği; yönetici, teknik adam ve futbolcularla her dönem örnek gösterilen, bir okul ve ekol olan, gençliğe güvenme geleneğinin yılmaz temsilcisi unvanı ile tarihi bir abide niteliği taşıyan Ankara’nın köklü kulüplerinden Gençlerbirliği, kuruluşunun 99. yılını büyük bir gururla kutluyor.
Cumhuriyet ile yaşıt olmak gibi bir ayrıcalığı da barından Gençlerbirliği, kurulduğu 1923 yılından hemen sonra Ankara Futbol Ligi’ne katılıp, 34 sezon bu organizasyonda mücadele etti. Kırmızı-siyahlılar, bu ligde toplam 10 kez şampiyon olma başarısı gösterdi.
Gençlerbirliği, Türkiye Futbol Şampiyonası’nda, 1941 ile 1946 yıllarında birinciliği kazanırken, 1950’de ligi ikinci sırada bitirdi.
1959 yılında o zamanki adıyla Türkiye 1. Ligi, günümüzdeki adıyla Süper Lig kurulmuş, Gençlerbirliği organizasyona ilk sezondan itibaren dahil olup, 11 sezon boyunca aralıksız olarak Süper Lig’de mücadele etmiştir.
Süper Lig’de şampiyonluğa ulaşamayan kırmızı siyahlı ekip, en büyük başarısını 1965-1966 ve 2002-2003 sezonlarında ligi Galatasaray ve Beşiktaş’ın ardından üçüncü sırada bitirerek elde etmiştir.

2 KEZ TÜRKİYE KUPASINI KAZANDILAR

Gençlerbirliği, eski adıyla Federasyon yeni adıyla Türkiye Kupası’nı, 1986-1987 ve 2000-2001 sezonlarında iki kez kazanma başarısı gösterdi. Kırmızı-siyahlılar, 3 kez de bu kupayı finalde kaybetti. Başkent ekibi, 47 sezon Süper Lig kulvarında yer alarak, bu alanda en fazla mücadele eden takımlar arasına adını yazdırdı.
Şu an Spor Toto 1. Lig’de mücadele eden Gençlerbirliği, kulüp ile özdeşleşen duayen başkan İlhan Cavcav’ın adının verildiği 2017-2018 Süper Lig sezonunda, 29 yıl aradan sonra 1. Lig’e düşme talihsizliğini yaşadı.

OKUL TAKIMINA KARŞI İLK MÜCADELE

Gençlerbirliği’nin kuruluş hikayesi, bir grup öğrencinin farklı bir duruş göstermesine dayanır... Ankara Sultanisi’nde (Ankara İdadisi-Taş Mektep- Bugünkü Atatürk Lisesi) Beden Eğitimi Öğretmenliği yapan Ekrem bey, Ankara’nın ilk takımlarından birisi olan, “Sultani” isminde bir okul takımı kurar.
Bu mektepte okuyan bir grup öğrenci ise bu okul takımına seçilen oyuncuların kendilerinden daha iyi olmadığını düşünüp yeni bir takım kurmayı düşünürler.
Okul takımına alınmayan Asım isminde bir öğrenci, durumu Muş milletvekili olan babasına anlatır. Bu sayede bir araya gelen bu grup 14 Mart 1923 tarihinde Gençlerbirliği’nin temelini atar.
Bir söylentiye göre Ankara gelinciğinden esinlenerek, başka bir söylentiye göre ise o tarihlerde Karaoğlanoğlu Hanı’ndaki dükkânlarda renk çeşitliliği olmaması sebebiyle kulübün renklerini kırmızı-siyah olarak belirlerler.
Sultani’de okuyan bu 20-25 kişilik öğrenci grubu, takımlarını kurduktan sonra ilk olarak ‘Sultani’ takımıyla maç yapmak ister. Boş bir arsada yapılan maçı, öğrencilerin oluşturduğu ‘Gençlerbirliği’ 3-0 kazanır.
“Hamit’in tarlası” isimli arazide oynanan maçtan sonra resmî lise takımıyla ‘Gençlerbirliği’nin birleşmesi gündeme gelir. Söylentiye göre Gençlerbirliği takımını kuran öğrenciler, Ankara gelinciklerinden oluşan kırmızı-siyahlı bir buket yaptırarak hocalarına hediye ederler ve böylece kulübün rengi kırmızı-siyah ile özdeşleşir.

Kırmızı-kara nice yaşlara

Haberin Devamı

AYNI HEYECANLA GENÇLER YETİŞECEK

99. Kuruluş yıl dönümünü kutlayan Gençlerbirliği, Anıtkabir’de Ata’nın huzuruna çıktı. Gençlerbirliği Başkanı Niyazi Akdaş ve yönetim kurulu üyeleri, Gençlerbirliği idari ve teknik ekibi, Gençlerbirliği futbolcuları, Gençlerbirliği Kick Boks takımı kulüp personeli, üyeler ve taraftarların yanı sıra Hacettepe Yönetim Kurulu, Hacettepe Spor futbolcuları, personeli, üye ve taraftarları ziyarette yer aldı.
Başkan Niyazi Akdaş liderliğindeki heyet, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakarak, saygı duruşunda bulundu.
Ziyaretin son bölümünde Başkan Niyazi Akdaş, Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Akdaş, deftere şunları yazdı:
Aziz Atatürk...
“Kurduğunuz Cumhuriyet ile yaşıt kulübümüz Gençlerbirliği Spor Kulübünün başkanı olarak, gururla ve heyecanla huzurunuzdayız.
Sizin buyurduğunuz gibi; ‘Her çeşit spor faaliyetini Türk gençliğinin milli terbiyesinin ana unsurlarından saymak lazımdır. Türk gençliğinin spor bakımından da milli heyecan içinde itina ile yetiştirilmesi önemlidir’ sözünden hareket ile kulüp olarak 99 yıldır Türk sporuna zeki, çevik ve ahlaklı genç yetenekler yetiştirmeye çalıştık.
Gençlerbirliği ailesi olarak, gösterdiğiniz yoldan asla ayrılmayacağımıza, her gün biraz daha artan özlem ile yönetim kurulu arkadaşlarımla birlikte ilkelerinizin takipçisi olacağımıza söz veriyor, manevi varlığınız önünde saygı ve minnet ile eğiliyoruz.”

Haberin Devamı

DEĞERLERİNDEN KOPMADAN BÜYÜYEN GENÇLERBİRLİĞİ

Gençlerbirliği, kulüp internet sitesinden, 99. kuruluş yılı ile ilgili kutlama mesajı yayımladı.
Mesajda, “14 Mart 1923 günü bir lisenin bahçesinde yeşeren umutlarla kurulan Gençlerbirliği, bugün 99 yaşında! Kurulduğu günden bugüne, gençlere güvenmekten vazgeçmeyen, değerlerinden kopmadan büyüyen Gençlerbirliği, 100 yıla dayanan mazisiyle, Türk futbolundaki özgün yerini korumaya devam ediyor. İsmiyle, armasıyla, tarihiyle ve kültürüyle özgün bir camia olan Gençlerbirliği başkenti temsil etmeye, Türkiye’nin en güzide kulüplerinden biri olmaya devam edecek. Gençlerbirliği, var ol daima!” ifadeleri kullanıldı.
Kulüp Başkanı Niyazi Akdaş da yayınladığı tebrik mesajında; “99 yıl önce bugün Taş Mektep’in inatçı çocukları koskoca bir çınarın fidanını diktiler. Ne fırtınalar atlattı bu 99 yılda ama bu çınar hâlâ dimdik ayakta. Cumhuriyetle yaşıt Gençlerbirliğimiz bugün 99. yaşını kutluyor! Kutlu olsun!” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

A.GÜCÜ VE BAŞKANDAN KUTLAMA MESAJI

Ankaragücü kulübü ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesaplarından, Gençlerbirliği’nin 99. kuruluş yılını kutladı.
Ankaragücü kulübü mesajda; “Ankara’mızın köklü kulüplerinden Gençlerbirliği’nin 99. kuruluş yıl dönümünü kutlarız. Ankara sporunun başarısı ve ileri gitmesi için dostluğumuzun artarak devam etmesini diliyor, Gençlerbirliği’nin bugünlere gelmesinde emeği geçenleri saygı ile anıyoruz” ifadelerine yer verildi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise mesajında “Ankara’mızın asil ruhu Gençlerbirliği’nin kuruluş yıl dönümünü kutluyor, başarı dolu nice yıllar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!