Kılıçdaroğlu: Doğalgaz Ankara’da daha pahalı

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu: Doğalgaz Ankara’da daha pahalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2007 00:00

CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu 25 Mayıs’ta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen "Doğalgaz Kanunu" ile doğalgazın birim fiyatının 5.5 sent olarak benimsendiğini, ancak aynı doğalgaz birim fiyatının Bursa ve Eskişehir’de 2.5 sent olduğunu savundu.

MECLİS Genel Kurulu’nda geçen hafta kabul edilen Doğalgaz Piyasası Kanunu’nda değişiklik yapan Kanun ile Ankara’da doğalgazın birim fiyatı 5.5 sent olarak benimsenirken, CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu aynı doğalgaz birim fiyatının Bursa ve Eskişehir’de 2.5 sent olduğunu savundu. Yasanın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi sırasında söz alan Kılıçdaroğlu, yasa ile başka belediyeler ve başkanlarından esirgenen bir ayrıcalığın Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkanı Melih Gökçek’e tanınacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, Hürriyet’e konuyu şöyle özetleri:

GEREKÇEYE GÖRE UCUZLUK Doğalgaz Piyasası Kanunu’nun amacında, ’doğal gazın kaliteli, sürekli, ucuz, rekabete dayalı esaslar çerçevesinde çevreye zarar vermeyecek şekilde tüketicilerin kullanımına sunulması’ndan söz ediliyor. Genel gerekçede, ’Bizim bu kanun teklifini vermemizin temel amacı, tüketiciler ucuz doğal gaz kullansınlar’ deniyor.

5.5 SENT UCUZ MU Acaba, bu yasa teklif kabul edilip yürürlüğe girdiğinde, Ankara halkı ucuz doğal gaz kullanacak mı? Kanunun 1. maddesinde ’Birim hizmet ve amortisman bedeli olarak 5,5 sent, taşıma bedeli olarak da 0,7 sent değer biçiliyor. 5,5 sent ucuz mu, pahalı mı?

5,5 SENT BORÇ BATAĞI YÜZÜNDEN Bu 5,5 sentin kabul edilmesinin tek nedeni, Ankara Büyükşehir Belediyesinin içine düştüğü borç batağı.

GÖKÇEK’İN HAZİNE BORÇLARI Hazine’nin son yayınladığı Kamu Borç Yönetimi Raporunda, Ankara Büyükşehir’in 2006’da 822 milyon YTL olan borcunun, 2007 Mart ayında 902 milyon YTL’ye çıktığı görülür.

EGO’NUN BORÇLARI Bu Büyükşehir’e bağlı EGO Genel Müdürlüğü’nün borcu ise 2007 Mart itibarıyla 1 milyar 142 milyon YTL’ye çıkmış. Yani, 1,1 katrilyon lira. Aynı rapora göre 2004, 2005, 2006, 2007 yıllarında Ankara Büyükşehir Belediyesi hiç ödeme yapmamış. Bir belediye başkanının temel görevi sadece yurttaşlarına gerekli hizmeti vermek değil, aynı zamanda devlete karşı olan yükümlülüğünü de yerine getirmek. Ama, Gökçek ödemiyor, Hükümet de sessiz.

GÖKÇEK KAYIRILIYOR AKP Grubu bu yasayla, Büyükşehir Belediyesini Kurtarma Operasyonu yapmak istiyor. Örneğin İstanbul, İzmir büyükşehir belediyeleri borçlarını öderken, borcunu ödemeyene ek yardım sağlanması büyük haksızlık.

BOTAŞ BORÇLARI SİLİNİYOR Bu yasayla BOTAŞ’ın alacağı faizler, ferileri ve cezaları siliniyor. BOTAŞ ticari faaliyet yapan, karlılık esasına göre çalışan bir anonim şirket. Bu şirketin tek talihsizliği, devlet kuruluşu olması. Yarın denecek ki: ’BOTAŞ iyi çalışmıyor, zarar ediyor, yönetimi başarısız.’ O başarısızlığın kaynağında, altında AKP iktidarı da olacak.

VATANDAŞTAN ALIYOR BOTAŞ’A ÖDEMİYOR Bütün aboneler ihtiyaçlarını peşin bedelle alırlar, doğal gazlarını yüklerler, sayaçlarına takarlar. Demek ki, Ankara Büyükşehir Belediyesi bütün paraları peşin alıyor.

BİR GARABET DAHA Çankaya Belediyesi ile konuşunca başka bir garabetle karşılaştık. Bu belediyenin, Büyükşehir’e borçları var, doğru. Borçlarını ödemek için yazı yazıyorlar. Hazine Müsteşarlığının eş güdümünde bu borçlar karşılıklı siliniyor, uzlaşma yapılıyor. Bugüne kadar uzlaşma yapmayan tek bir kuruluş var, o da Ankara Büyükşehir Belediyesi.

BURSA-ESKİŞEHİR’DE 2.5 SENT

ESKİŞEHİR ve Bursa’ya baktığımızda 2,5 sent görülüyor. Peki, nasıl oluyor da, Eskişehir ve Bursa’da tüketiciye 2,5 sentten verilen bir doğalgaz, kanun teklifiyle Ankara halkına 5,5 sentten verilir? Hatta, daha çarpıcı bir örnek vereyim size: Trakya Doğal Gaz Dağıtım ihalesi yapıldı ve doğal gaz dağıtım ihalesine sıfır birim hizmet ve amortisman bedeli kabul edildi. Böyle bir rakam varken ortada, siz, Ankara halkına, 5,5 sentlik bir fiyatı dayatıyorsunuz. Bu 5,5 senti biz niçin kabul ediyoruz? Temel nedeni, Ankara Büyükşehir Belediyesinin içine düştüğü borç batağı.

BAKANLAR KURULU KARARI

21 Şubat 2007’de Resmi Gazete’de çıkan Bakanlar Kurulu kararında, ’Kapsam MADDE 1- (1) Ankara İli Çankaya Belediyesinin Uzlaşma Komisyonu ile yaptığı takas, mahsup ve kesinti işlemlerinin ekli uzlaşma komisyonu kararında yer aldığı şekliyle onaylanmasına karar verilmiştir. (...) Çankaya Belediyesinin uzlaşma kapsamına alınan borç ve alacakları için tatbik edilmiş hacizler herhangi bir işleme gerek kalmadan alacaklı kuruluşlarca kaldırılır’ deniyor.

GÖKÇEK UYGULAMADI

Ama, AKP Hükümeti’nin kararnamesine, AKP’li Gökçek uymuyor. Çankaya Belediyesi, Bakanlar Kurulu kararını gereği için sorunca, Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşavirliği şu cevabı veriyor: ’Söz konusu Bakanlar Kurulu kararına karşı da müşavirliğimizce yürütmeyi durdurma istemli dava açılmış olup, bu dava sonucunun beklenmesi gerekir.’

NEREDE HARCADI

EGO’nun 1,1 katrilyon lira borcu var. ’Bu parayı abonelerden peşin aldın, ne yaptın, nerede kullandın sen bu parayı’ diye sormadan onun borcunun silinmesi çok büyük bir yanlıştır.

MELİH GÖKÇEK KOMİSYON ÜYELERİNİ YANILTTI

KILIÇDAROĞLU şunları söyledi: "Ben, Plan ve Bütçe Komisyonunda, ’BOTAŞ’a doğal gazdan doğan borcunuzu niye ödemiyorsunuz’ diye sorduğumda, Gökçek, ’Çankaya Belediyesi Büyükşehir’e doğalgaz bedellerini ödemiyor da ondan’ demişti. Merak edip Çankaya Belediyesini arayınca öğrendim ki, bu belediyemiz de diğer aboneler gibi, doğal gaz bedelini Büyükşehir’e peşin ödüyor. Gökçek, doğruyu söylemedi, Plan-Bütçe Komisyonu’nun bütün üyelerini yanılttı. Doğruyu söylemediği için kendisini kınıyorum. Çünkü, bir belediye başkanının temel görevi yurttaşlarına doğruyu söylemek olduğu gibi, Parlamentoda milletvekillerine de doğruyu söylemektir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!