Kestane bahçesine internette müşteri arayan bankalar var

Güncelleme Tarihi:

Kestane bahçesine internette müşteri arayan bankalar var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2010 00:00

ATO batık kredi miktarının arttığını bankaların icra yoluyla el koydukları gayrimenkul sayısında da patlama yaşandığını bildirdi. Bankaların satmak istediği hacizli gayrımenkuller arasında un değirmeni, fındık kırma fabrikası, kestane bahçesi, samanlık da bulunuyor.

ANKARA Ticaret Odası (ATO) batık kredi miktarının son beş yılda yaklaşık üç kat artarak 7 milyar 807 milyon liradan 21 milyar liraya çıkarken, bankaların alacaklarına karşılık icra yoluyla el koydukları gayrimenkul sayısında da patlama yaşandığını bildirdi. Bankalar, el koydukları ipotekli gayrimenkullere, tıpkı emlakçılar gibi detaylı bilgiler içeren fotoğraflı ilanlar yoluyla internet üzerinden müşteri arıyor. ATO’nun araştırmasına göre bazı bankaların internet sitelerinde satılık gayrimenkulün çok sayıda fotoğrafı, uydu görüntüsü, açık adresi ve yol tarifi, son imar durumu, varsa teknik ya da hukuki kusurları gibi ayrıntılar bile yer alıyor. Kısa sürede alıcı bulmak için gayrimenkullerin fiyatları piyasa rayicinin altında tutuluyor. Alıcı isterse, satın almaya talip olduğu gayrimenkulü, en yakın banka şubesindeki görevlinin yardımıyla görmeye de gidebiliyor.

Bankadan satılık un değirmeni

Bankaların elinde konut, villa, dükkan, bina, fabrika, arsa, tarla gibi gayrimenkullerin yanı sıra un değirmeni, düğün salonu, fındık kırma fabrikası, alışveriş merkezi, balık lokantası, süpermarket, çiftlik, otel, pansiyon, dershane, benzin istasyonu, bağ, kestane bahçesi, incir bahçesi, kavaklık, samanlık, otlak ve fırın gibi gayrimenkuller de bulunuyor. Örneğin Albaraka Türk’ün satışa çıkardığı gayrimenkuller arasında Çorum’da 1.2 milyon liraya dershane, Giresun Tirebolu’da 160 bin liraya fındık bahçesi, Konya’da 130 bin liraya un değirmeni ve tarla bulunuyor.

Halk Bankası emlak zengini

5 Ekim 2010 tarihi itibariyle, elinde en çok gayrimenkul bulunan banka Halk Bankası... Bankanın elinde bin 501 adet gayrimenkul bulunuyor. Bu gayrimenkullerin toplam değeri ise 235 milyon liraya yaklaşıyor. Halk Bankası’nın portföyünde 665 adet daire, 297 adet tarla, 169 adet arsa, 150 adet dükkan, 62 adet bina, 35 adet fabrika, 20 adet büro, 8 adet villa, 7 adet işletme, 88 adet de diğer olarak sınıflandırılan gayrimenkuller bulunuyor. Bankanın “satılık gayrimenkuller” listesinde Bodrum’daki “otlak” ve Osmaniye’deki “ahır” ile Kırşehir’deki “kavaklık” dikkati çekiyor.

Yüksek faizler neden oluyor

ATO Başkanı Sinan Aygün, 2002 yılında 9 milyar 645 milyon lira olan takipteki kredi miktarının 2010 Temmuz ayı itibariyle 21 milyar liraya ulaştığını belirterek, bankaların alacaklarından dolayı el koydukları gayrimenkul miktarında da artış yaşandığını bildirdi. Aygün, batık kredilerin yüksek olmasında bankaların kredilere çok yüksek oranlarda reel faizler uygulamasının büyük payı olduğunu vurguladı.
Bankaların kredilere uyguladığı faiz oranlarının enflasyona göre çok yüksek olduğuna dikkati çeken Aygün, “Yıllık enflasyonun 7-8 civarında seyrettiği bir dönemde bankalar kredilere yıllık yüzde 20-26 civarında faiz uyguluyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!