Kayıp film yarım asır sonra bulundu

Güncelleme Tarihi:

Kayıp film yarım asır sonra bulundu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2013 01:17

Türk sinemasının “kayıp” filmi, yarım asır sonra izleyiciyle buluşacak. Geçen seneye kadar hiçbir kopyası bulunmayan, yalnızca adı bilinen 1967 yapımı “Sihirbazlar Kralı Mandake Kiling’in Peşinde” adlı film Ankara’da bulundu.

Haberin Devamı

Türk sinemasının 10 bin kayıp filmi arasında yer alan, yalnızca adı bilinen 1967 yapımı “Sihirbazlar Kralı Mandake Kiling’in Peşinde”, geçen sene Başkent’te bulunan kopyasının izlenir hale getirilmesinin ardından Türk İşi Filmler Festivali’nde seyirciyle buluşacak. Baba mesleği filmciliği sürdüren, yapımcı, yönetmen, senarist ve oyuncu Kunt Tulgar, yüzüncü yılını kutlamaya hazırlanan Türk sinemasına, kayıp bir filmi yeniden kazandırmayı “mucize” olarak niteleyerek, filmin bulunma hikayesini anlattı.

EVİN BODRUMUNDAN ÇIKTI

Filmin kopyasına, geçen yıl Ankara’da gazeteci yazar Ali Murat Güven ile ulaştıklarını belirten Tulgar, “Mandrake filmini, ailesi yıllar önce sinemayla uğraşan bir kişinin evinin bodrumunda gres yağına bulanmış halde bulduk. İlk etapta izlenmesi kesinlikle mümkün olmayan filmi, yoğun çabayla temizleyerek seyredilebilir hale getirdik” dedi. Bir süredir internette yer alan filmin, Türk İşi Filmler Festivali kapsamında ilk kez özel bir gösterimle sinemaseverlerle buluşacağını ifade eden Tulgar, bundan duyduğu heyecanı dile getirdi.

Haberin Devamı

GERİYE 8 BİN ESER KALDI

Tulgar, Türk sinemasında birçok başarılı siyah beyaz film bulunduğuna işaret ederek, dönem şartlarında film şeritlerinin pahalı olması nedeniyle kopyalanamadığını söyledi. Yönetmenlerin negatifleri saklamaya gerek duymamasının da Türk sinema tarihinde büyük bir boşluğa neden olduğunu ifade eden Tulgar, şöyle konuştu:

FİLMLERİ KİLOYLA SATTILAR

“Türk sinemasında yaklaşık 10 bin film kayıp. Bunun büyük çoğunluğu, 1959 yılında Sütlüce’deki film deposunda çıkan yangında izlenemez hale geldi, geri kalanı da siyah beyaz filmlerdeki gümüşün çıkarılabilmesi için kilogram hesabıyla satılarak kayboldu.”
Yeşilçam’dan geriye, siyah beyaz ve renkli 8 bin civarında film kaldığını belirten Tulgar, özellikle bugün hala sevilen İzzet Günay, Fatma Girik gibi sanatçıların siyah beyaz filmlerinin televizyon kanallarında gösterilmesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!