Karagöz'e ihanet suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Karagöze ihanet suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2010 00:00

Bilinçsiz kişilerce Karagöz oynatılmasını eleştiren 40 yıllık Karagöz sanatçısı Mustafa Mutlu, “Limon sandığında oynatanlar var. Denetim şart ve Karagöz oyunu derhal konservatuvarlara ders olarak konmalıdır” dedi.

Bilgi ve birikim şart

Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunları Birliği’nin (UNIMA) kuruluşunun 20’nci yılı dolayısıyla Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen beş günlük kutlama programı kapsamında Karagöz gösterisi sunan hayali Mustafa Mutlu, “Karagöz sanatının yapımından oynatımına, dört dörtlük gerçekleştirmek için bilgi ve birikim gerekir” dedi.

Ramazan’da çıkıyorlar

Özellikle ramazan ayında hemen heryerde bilgisiz kişilerce Karagöz oynatılmasını eleştiren Mutlu, “Karagöz sanatında 15’e yakın karakter sesi çıkarmak durumundasınız, yapımını öğrenmelisiniz. Şarkıları, türküleri, dört dörtlük öğrenmelisiniz. Bunları öğrenmeden herkes eline Karagöz’ü almamalı. Bunun denetimleri yapılmalı, maalesef yapılamıyor” diye konuştu.

UNESCO tescilledi ama...

MUSTAFA Mutlu, “Unesco Türkiye lehine tescilledi. Ama, 70 milyonluk bir ülkede nitelikli Karagöz sanatçı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bugün Yunanistan’a gittiğinizde 200’ün üzerinde Karagöz sanatçısı var. Yurt dışına gittiğimizde bizleri devlet büyüğü gelmiş gibi karşılıyorlar” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!