Kapkaççılık ikinci meslek

Güncelleme Tarihi:

Kapkaççılık ikinci meslek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2006 00:00

Cezaevinde kapkaçtan tutuklu bin 232 kişi arasında yapılan araştırmada yüzde 97’sinin meslek sahibi olduğu ortaya çıktı. İlk sırada kuaförler yer alıyor. Yüzde 3’de üniversite mezunu.

MECLİS, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) kapkaç suçunu tutuklama kararı verilecek suçlar arasına almaya hazırlanırken, Aile ve Sosyal İşler Araştırma Genel Müdürlüğü’nün Adalet Bakanlığı ile birlikte kapkaç tutukluları arasında yaptığı araştırma, kapkaççıların ilginç profilini ortaya çıkardı. 43’ü kadın bin 232 tutuklu arasında yapılan araştırmaya göre kapkaççıların yüzde 97’si bir meslek sahibi. Kapkaç tutuklularının yüzde 54’ünün bu suçu bir işte çalışırken işlemiş olması dikkat çekiyor.

BARMENDEN ÇOBANA KADAR

Araştırmaya göre kapkaççıların meslek dağılımlarına bakıldığında birinci sırada kuaför, oto tamircisi, oto boyacısı, berber, marangoz, fırıncı, demirci, mobilyacı, elektrikçi ve benzeri zanaatkarlar geliyor. Zanaatkarlığı yüzde 16.1 ile çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşanlar izliyor. Yüzde 13.1’i oluşturan ’diğer’ kategorisinde ise işportacıdan çobana ve barmene kadar çeşitli meslek dalları bulunuyor.

AİLEDE ŞİDDET GÖRMEMİŞLER

Kapkaç yapanların tümünün ailelerinden şiddet görmediği belirlendi.. "Ailenizden dayak yer miydiniz" sorusuna yüzde 61.8’i ’hayır’ yanıtını verirken, sık sık hakaret gören ve azar işitenler sadece yüzde 3.7’lik dilimi oluşturuyor. Mahkumların yüzde 80’i aileleri tarafından ziyaret ediliyor. Kapkaç suçundan tutuklu olan kişinin ailesinde kendisinden başka mahkum olma durumu ise yüzde 10 ile sınırlı kalıyor.

Kapkaççı profili

Yüzde 97’si meslek sahibi

Yüzde 54’ünün bir işi var

Dörtte biri okuldan kaçmış

Yüzde 3 lisans eğitimi almış

Yüzde 64’ü ailesiyle yaşıyor

54 yıllık evli olan da var

Yüzde 64’ü farklı bir arkadaş çevresi olsaydı bu suçu işlemeyeceğine inanıyor

Yüzde 73’ünün kitap okuma alışkanlığı var

Kapkaç tutuklularının yüzde 54’ünün bu suçu bir işte çalışırken işlemiş

HEPSİNİN MESLEĞİ VAR

Ev hanımı, işsiz, öğrenci ve emekli tutuklu kapkaççıların yüzde 8.6’sını oluşturduğu dikkate alındığında, yüzde 92.4’ünün çalışabilecek durumda olduğu ortaya çıkıyor. "Suç işlediğinizde bir işte çalışıyor muydunuz" sorusuna yüzde 54.4’ü ’evet’ yanıtını veriyor.

Aralarında 54 yıllık evliler var

Tutukluların büyük bölümü mahkumiyetten önce anne-baba-kardeş ve arkadaşlarıyla ilişkilerinin oldukça iyi olduğunu vurguluyor. Parçalanmış aile durumu ise etken değil. Yüzde 64’ünün önce ailesiyle yaşadığı ortaya çıkıyor. "Farklı bir arkadaş çevrem olsaydı bu suçu işlemezdim" cümlesine tutukluların yüzde 64.2’sinin ’evet’ diyerek arkadaş çevresine dikkat çekiyor mahkumların beşte biri evli. Aralarında 54 yıllık evli olanlar bile bulunuyor.

ANKARA 2. SIRADA

MahkumlarIn yaşadıkları yerler de kamuoyunda bilinenleri çürütüyor. Araştırma Amasya, Ankara ve Tokat’ı kapkaç tutuklularının 12 yaşına kadar en fazla yaşadıkları yerler sıralamasında ilk üçe koyuyor.

İSTANBUL ÜÇÜNCÜ

Bu sıralamada yüzde 7.5 ile dördüncü sırayı alan İstanbul, suçun hangi ilde işlendiği listesinde Amasya ve Ankara’dan sonra üçüncü sıraya yükseliyor. Ardahan, Aydın, Çanakkale, Iğdır, Kırklareli, Nevşehir ve Şanlıurfa illeri ise kapkaç suçlularının çocukluklarını geçirdikleri iller arasında yer

Yüzde 73’ü kitap okumaya başladı

Kapkaç tutuklularının okul ve kitap ilişkileri ise ilginç bir çelişkiyi ortaya koyuyor. Dörtte biri okuldan kaçmış, yarısı kendi isteğiyle okuldan uzaklaştığını ifade ediyor. İlkokul mezunları yüzde 54.8 ile birinci sırayı alırken, yüzde 3’lük bölümün lisans eğitimi almış olması dikkat çekiyor. Buna karşılık yüzde 73.3’ü kitap okuyor.. Şans oyunlarıyla ilgileri ise düşük. Yyüzde 75.9’u meşri yoldan para kazanmanın zodr olduğunna inanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!