Kansere karşı lazer umudu

Güncelleme Tarihi:

Kansere karşı lazer umudu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2013 00:00

Robotik radyocerrahi sistemi olan cyberknife teknolojisi ile tümörün dışındaki sağlam dokuların korunduğunu belirten uzmanlar, “Tedavi, hastanın yaşam kalitesini arttırması ve yaşam süresini uzatması ile diğer yöntemlerden ayrılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de, kanserin iki numaralı ölüm sebebi olduğunu belirten Medicana International Ankara Hastanesi Cyberknife Radyocerrahi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Kaan Oysul, erken tanı ve doğru tedavi yöntemleriyle hastalığın tedavi edilebildiğini söyledi. Kanserden bahsedildiğinde insanların aklında kötü tabloların canlandığını ifade eden Oysul, “Toplumumuz kansere bakış açısı biraz farklı. Hastalığın adı bile insanlara önce korku sonra da duygusallık yaşatıyor. Kanser, 2 bin farklı hastalıktan oluşuyor ve her kanser türünün tedavisi farklılık gösteriyor. Bu nedenle hastalığı bir bütün olarak değerlendirmemek gerekiyor” dedi.

YÜZDE 55’İ İYİLEŞİYOR

“100 kanser hastasının 55’ini, bir daha başlarına bela olmayacak şekilde iyileştirebiliyoruz” diyen Oysul, şöyle devam etti:
“Geriye kalan 45 hastanın 30’unu da tedavi ediyor ve onların sağkalım sürelerini uzatıyoruz. Son 15 kişilik grup ise, daha çok hekimlerin de korktuğu grubu teşkil ediyor. Bu hastalara uyguladığımız tedavilerle sağkalım sürelerini uzatamıyoruz ancak, ağrısı olanın ağrısını, kanaması olanan kanamasını dindiriyoruz. Bu tablo içinde baktığımızda kanser tedavi edebildiğimiz bir rahatsızlık. Erken tanı, iyileştirebildiğimiz 55 kişilik grubun sayısını arttırmamıza imkan sağlıyor. Erken tanıdan sonra ise, devreye tedavi yöntemleri giriyor. Kanserin üç model tedavi şekli var.

Haberin Devamı

ÇEVRE DOKULAR KORUNUYOR

Birincisi cerrahi tedavi, ikincisi radyoterapi, üçüncüsü de ilaç tedavisi. Bu tedavi yöntemlerini hastalığın durumuna göre tek başına, iki ya da üçlü kombinasyon halinde uyguluyoruz. Son yıllarda başarılı sonuçlar elde edebildiğimiz en önemli tedavi yöntemi, robotik radyocerrahi sistemi olan cyberknife teknolojisi. Cyberknife yönteminde tümörün dışındaki sağlam dokular çok yüksek bir hassasiyetle korunabiliyor. Tedavi, hastanın yaşam kalitesini arttırması, çevre dokuları koruması ve yaşam süresini uzatması ile diğer yöntemlerden ayrılıyor. Bu yöntem vücudun her yerinde kullanılamıyor. Cyberknife, çok büyük olmayan tümörler ile beyin, akciğer, karaciğer, baş-boyun, pankreas, böbrek, prostat kanseri hastaları için yeni umut kapıları aralıyor.”

Haberin Devamı

HAREKETLER ÖNLENİYOR

Cyberknife sisteminin, tedavi süresince hasta hareketlerini ve tümörün gelişimini izlemek ve tümör ile hasta hareketlerinden kaynaklanan hataları düzeltmek için tasarlandığını söyleyen Prof. Dr. Sait Şirin ise, şunları söyledi: “Son derece hassas olan sistemle hasta hareketlerini önlemek amacıyla herhangi bir kafa ve vücut çerçevesi kullanılmıyor. Sistem, her ışınlama öncesi radyoloji bir görüntü alarak, uygulanan ışının doğru yere güvenli bir şekilde verildiğini kontrol ediyor. Cyberknife, birden çok fraksiyonda uygulabilme yetenğiyle, 20 yıldan fazladır başarıyla uygulanan ve birçok patolojide cerrahiye alternatif olan stereotaktik radyocerrahinin sınırlarını genişletmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!