Kaleden kuleye şehir maketi

Güncelleme Tarihi:

Kaleden kuleye şehir maketi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2011 00:00

Türkiye Serbest Mimarlar Derneği, Re-ACT projesi kapsamında başkent Ankara’nın 15x6 metre boyundaki maketini yapacak. Atatürk Bulvarı çevresindeki yapıları kapsayacak maket ilk olarak CerModern’de sergilenecek.

TÜRK Serbest Mimarlar Derneği (TSMD), Başkentin yaklaşık yedi kilometrelik bir alanı kapsayan ve simge yapıları barındıracak 15x6 metre boyutlarındaki “Ankara maketi”ni yapmak için çalışma başlattı.

TSMD Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Hatırlı, Rahmi Koç Müzesi’nde konuya ilişkin yaptığı toplantıda, Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceklerini belirterek bundan çok heyecan duyduklarını ifade etti.

AB fonları ile desteklenecek

Hatırlı, Atakule ile Ankara Kalesi arasında kalan, Atatürk Bulvarı çevresindeki yapıları içerecek maketin, AB fonlarıyla desteklenen Re-ACT Projesi (Re-Reading Architecture As A Cultural Transformation-Kültürün İzlerini Mimarlık Üzerinden Okumak) kapsamında yapılacağını belirtti.
/images/100/0x0/55eb63caf018fbb8f8be03e6

Hatırlı, AB Merkezi Finans İhale Biriminin açtığı Kültür ve Sanat Hibe Programı kapsamında 300 proje arasından seçilen 19 projeden birini hayata geçirdiklerini vurguladı.

Beş aydır bilgi toplanıyor

Belgelendirme çalışmalarına mayıs ayında başladıklarını ve yaklaşık beş aydır maketle ilgili bilgiler toplandığını anlatan Hatırlı, TSMD’nin ortaya koyduğu projenin ODTÜ, Mimarlar Derneği, Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği paydaşlarıyla hayata geçirildiğini söyledi.

Hatırlı, Almanya’dan BDA ve Hollanda’dan ARCAM isimli mimarlıkla ilgili meslek kuruluşlarının proje ortağı olduğunu bildirdi.

Farklı dönemin yapıları

Hatırlı, “Kale’den Kule’ye” adı verilen makette, farklı dönemlere ait seçilmiş yapıların özellikle vurgulanacağını bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca da destek verilen projede, 2012 Mayıs ayında tamamlanması planlanan maketin ilk olarak CerModern’de, ardından Kentpark AVM’de inşa edilecek Mimarlık Merkezinde sergileneceğini belirten Hatırlı, genişliği 6, uzunluğu 15 metre olacak maketin parçalardan oluşacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!