Kale restorasyonunda tonajlı araç uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Kale restorasyonunda tonajlı araç uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2023 16:19

ABB Meclisi, ‘Ankara Kalesi İç Kale 3. Etap Sokak Sağlıklaştırma ve Çevre Düzenleme Projesi’ne onay verdi. ATAK Komisyonu Başkanı AK Parti’li Recep Taş ise yetkilileri uyardı: “Oradaki sokak çalışmaları esnasında büyük tonajlı arabaların girmesi konusunda biraz hassas davranılması gerekiyor.”

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi, ekim ayı ikinci oturumunda ‘Ankara Kalesi İç Kale 3. Etap Sokak Sağlıklaştırma ve Çevre Düzenleme Projesi’ne ilişkin Başkanlık Yazısı’nı oy birliğiyle kabul etti. Konuyla ilgili söz alan Ankara’nın Tarihini ve Kültürünü Araştırma Komisyonu (ATAK) Başkanı ve AK Parti Meclis Üyesi Recep Taş, kaledeki sokak sağlıklaştırma çalışmalarında ağır tonajlı araçların sokaklara girmesinin surlarda açılmalara neden olabileceğine dikkat çekti. Yetkililerin bu konuda uyarılmasını isteyen Taş özetle şunları söyledi:

Kale restorasyonunda tonajlı araç uyarısı

YETKİ ALANINDA PARÇALANMIŞ YAPI

“Ankara Kalesi hepinizin bildiği üzere Ankara’nın gerçekten en önemli simgelerinden birisi. Şimdiye kadar doğrusu pek çok şey yapılmış olmasına rağmen gerçek değerini kazanıp bir destinasyon merkezi olma noktasında yeterli mesafe kazandığımızı da söyleyemeyiz. Ankara Kale’miz çok farklı kurumların yetkisi alanında, parçalanmış bir yapı var. Büyükşehir Belediye’mizin yetki alanında olanlar var, Kültür Bakanlığı’mızın yetki alanında olanlar var, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yetki alanında olanlar var, Altındağ Belediyesi’nin yetki alanında olan bölümler var. Bunların hepsi farklı farklı bir şeyler yapıyor. Özelde baktığınız zaman bir değer katıyor ama bütünlük içerisinde bakıldığı zaman da belli bir riskleri de barındırıyor. Özellikle şunu söyleyeyim Ankara Kalesi İç Kale’deki sokak sağlıklaştırma çalışmasının Ankara Kalesi’ne değer kattığını söylemem lazım. Ancak burada farklı kurumların yaptığı kendi alanlarındaki iyileştirme çalışmalarında başka alanlara zarar verebildiği kuşkusu var.

Haberin Devamı

BİLİM HEYETİNİN KONTROLÜNDE YAPILMALI

Mesela sokak çalışması esnasında ağır tonajlı mikserlerin sokaklara girmesi kale duvarlarındaki surlardaki birtakım açılmaların sebebi olabilecek riskler taşıyor. Hatta şöyle ki Kültür Haftası (Başkent Kültür Yolu Festivali) münasebetiyle orada yapılan konserlerde yüksek desibelli seslerin dahi buradaki açılmalara sebep olabileceği kuşkusu var. Atina için Akropolis neyse Ankara için Kale o. O kadar değerli. Madem bu kadar değerli bir yapı, bir bilim heyetinin kontrolünde, kurumlar arası eş güdüm ile buradaki iyileştirmelerin, çalışmaların yapılması lazım. İdeal olanı bu. Ama o noktada değiliz. Özellikle yöneticilerden istirhamım şu. Oradaki sokak çalışmaları esnasında büyük tonajlı arabaların girmesi konusunda biraz hassas davranılması gerekiyor. Yetkilileri uyarırlarsa en azından burada bir görevimizi yapmış oluruz.”

Haberin Devamı

Kale restorasyonunda tonajlı araç uyarısı

160 BİNA RESTORE EDİLDİ

ABB, Ankara Kalesi’nde İç Kale olarak geçen bölgede gerçekleştirilen çalışmaların 1 ve 2’nci etabını tamamladı. 70 tanesi tescilli, 90 tanesi ise tescilsiz toplam 160 bina restore edildi. 1’inci etap kapsamında 87, 2’nci etap çalışmalarında ise 73 tane binanın restorasyon çalışması gerçekleştirildi. Projenin 3’üncü etabı ise sürüyor.

Kale restorasyonunda tonajlı araç uyarısı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!