İzlanda’dan kriz dersleri

Güncelleme Tarihi:

İzlanda’dan kriz dersleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2010 00:00

İzlanda Fahri Başkonsolosu olarak atanan Avukat Selim Sarıibrahimoğlu, Ankara’da görev yapan büyükelçiler için bir yemek verdi. Yemekte İzlanda Devlet Başkanı’nın parlamentoda verdiği demeçten bazı kesitler de aktardı.

Haberin Devamı

HİLTON Otel’inde düzenlenen yemeğe, İtalya Büyükelçisi Carlo Marsili, Kanada Büyükelçisi Marc Bailey, Avusturya Büyükelçisi Heidemaria Gürer, Norveç Büyükelçisi Cecilie Landsverk ve Polonya Büyükelçisi Marcin Wilczek’in de aralarında bulunduğu davetliler katıldı. Otelin Marco Polo salonunda gerçekleşen ve kokteyl ile başlayan yemekte koyu sohbetler hâkimdi.
Dersler çıkartmalı
Başkonsolos Selim Sarıibrahimoğlu, İzlanda Devlet Başkanı Olafur Ragnar Grimson’un verdiği demeçten şunları aktardı. “Artık zor zamanlar geride kaldı. Birçok aile işsizlik ve iflasın ağına düştü. Bunun yanı sıra iki komşu ülke arasındaki sorunlar hala çözümlenmiş değil. Tüm bu yaşananlara katlanmak zor, fakat ülkenin temsilcileri olarak seçilen ve seçilmiş olanların bu durumdan sorumlu oluşu net bir gerçektir. Dünyada birçok ülkenin böyle kötü zamanlar geçirildiği bilinmektedir. Bu gibi durumları örnek almalı ve onlardan dersler çıkartmalıyız. Ayrıca bu ülkelerin yeniden canlanmalarını izlemiş olmamızda bize cesaret vermelidir. Bu nedenle amacımıza ulaşmak için, tarihimizden ve geçen kışa göre öngörülenden çok daha coşkulu bir canlanma sağlanması muhtemel olan yerli kaynaklarımızdan güç almalıyız”.
Tuzaklara düşmemeli
“Yeniden yapılanma döneminde tuzaklara düşmemeli, önümüze çıkan engellerin, bizi içinde bulunduğumuz olumlu yaklaşımlardan uzaklaştırmasına izin vermemeliyiz. İzlanda insanı şuan birlik içinde ve zorluklara karşı birlikte mücadele etmektedir. Bu yaşananlarla sadece öfke, karmaşa gibi duygularımız değil kararlılığımız da ortaya çıkmıştır. Ülke çevresinde yapılan festivaller, kültürel etkinlikler, yarışmalar ve tarihi yıl dönümlerinde yapılan kutlamalara katılan binlerce insanın coşkusu da buna bir kanıttır.”

Haberin Devamı

İzlanda’nın temiz enerjideki başarıları dünyada tanıyor

“Ne mutlu ki işsizlik ilk başta beklenenden daha ufak bir alanda sınırlı kaldı. Ülkemizin geleneksel iş alanları olan balıkçılık ve çiftçilik bize geçimimizi sağlamak için yeterli imkanı sağladı. Bunun dışında turizm, ülkenin bazı bölgelerinde geçen yazdan bile daha iyi sonuçlar doğurdu. İzlanda ülkesi ve halkı, bankalarının çöküşü ve diğer alanlardaki durgunluklara rağmen eğitim, yetenek, know-how gibi alanlar da büyümeye devam etmiştir. Bunların yanı sıra İzlanda’nın temiz enerji alanındaki başarıları tüm dünyada tanınmaktadır. Bununla birlikte Avrupa’nın, Asya’nın, Hindistan ve Çin’in birçok bölgesinden insanlar, İzlandalı bilim adamları, teknisyenler ve mühendislerle çalışmak istediklerini belirttiler. Finansal sistemin çöküşü, sorunlarımız ve hatalarımıza rağmen İzlanda’nın çabalarının ve başarılarının birçok ülke tarafından takdir görmesi bizleri memnun etti”.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!